В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Геополитическата несигурност ще направи 2024-а годината на облигациите

Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, „В развитие", 12.10.2023 г.

17:10 | 12 октомври 2023
Обновен: 17:46 | 12 октомври 2023
Автор: Антоанет Василева

Нарастването на доходността на държавните облигации в началото за дълговите книжа на САЩ, а след това и за Западна Европа, разтърси пазарите от миналата седмица. Същевременно конфликтът в Израел повдига въпроса за това какъв ще е интересът към инвестиране в облигации. При такъв тип геополитически събития с изключително негативен отзвук обикновено пазарите търсят убежище, каквито са облигациите на САЩ и на още европейски икономики. Още при отварянето на пазарите в първия ден от конфликта доходността на облигациите започна да се понижава. Това обясни Мартин Търпанов, ръководител на отдел Дългови инструменти" в DeltaStock в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Покупките от страна на инвеститорите изпратиха доходността на около 25-30 базисни точки под върховете, които бяха достигнати към средата на миналата седмица. Имахме и някои по-меки изказвания на представители на ФЕД, които допълнително допринесоха за това настоящите нива на доходността да са малко по-ниски от рекордните. Миналият месец станахме свидетели на най-високите нива за последните 15 години при щатските държавни ценни книжа и германския бунт, допълва той.

Според Търпанов характерно за поведението на инвеститорите в държавни ценни книжа при усложнени геополитически ситуации е веднага да се търсят държавни ценни книжа убежища. Тенденциите на пазара на облигации са обвързани с много фактори. Един от тях е потенциалът за разрастване на конфликта в Израел. От това зависи в каква посока ще продължи търсенето на пазара на облигации, които се схващат като "активи-убежище". Но все още не е сигурно дали това ще бъде ясно изразена тенденция. По думите на събеседника този конфликт изглежда локализиран, но същевременно с потенциал да обхване и останалите арабски държави, което ще доведе до много по-сериозни ефекти на пазарите.

„Не бих се учудил доходността да се задържи на тези нива, възможно е дори да продължат да падат – ако погледнем само през септември доходността се повиши на бенчмарковите нива и в САЩ, и в Европа с около 50-60 базисни точки, което е много сериозно движение.“

Сравнявайки поведението на инвеститорите при двата конфликта – войната в Украйна и атаката в Израел, Търпанов отбелязва, че при военното напрежение в Украйна пазарът счита, че са намесени много други страни и там първоначално шокът е по-голям. Докато при Израел и палестинските групировки това вече се е случвало и има очакване, че постоянно ще се развива някакъв конфликт.

По отношение на ситуацията на доходността на държавни облигации на САЩ пазарите започнаха да възприемат по-добре думите на централните банки. Посланието на ФЕД и Европейската централна банка е, че лихвите ще останат високи за дълго време. Преди пазарите калкулираха в цените си една рецесия и кривата беше доста обърната – доходността на краткосрочните ДЦК е много по-висока от доходността на дългосрочните. Пазарите започнаха да включват в цените възможността за меко кацане на икономиките, което веднага започна да нормализира кривите, подчерта още Търпанов.

„Борбата с инфлацията продължава, очевидно централните банки са фокусирани там и са твърдо решени да я спечелят. Въпреки че последната седмица има изказвания, че лихвите е хубаво да останат на тези нива за по-дългосрочен период, те все пак си оставиха вратичка да могат отново да ги повишат.“

Формата на кривата на облигациите е добър предвестник на това какво ще се случва с икономиките. Очакваше се рецесия още средата на тази година, докато в момента очакванията са за по-меко кацане.

Факторите, които посочва Търпанов като традиционно оказващи ефект върху пазар, са поведението на централните банки и как те реагират на икономическия цикъл. Все още пазарът на труда е изключително устойчив, икономиката в САЩ е солидна въпреки признаците на слабост.

„Шоковото вдигане на лихвите доведе до сериозни сътресения на пазара на облигации- ако така се задържи ще е губещ, но рекордно високите доходности носят и много възможности. Очакванията за понижаване на икономическата активност и наличието на геополитическа несигурност ще доведе до търсене на убежища и това ще направи облигациите все по-привлекателни и респективно очаквам 2024 г. да бъде годината на облигациите.“

Търпанов обясни, че към тази седмица няма шок и сътресения на пазарите, има известно понижаване на доходностите, но то се дължи и на други фактори освен конфликта в Израел.

Българските пазарни участници не са имунизирани, вървят с облигациите на региона, като в момента нивата се връщат – цените се покачват, а доходностите падат. Специфичното за България е, че сме в очакване на емитиране на еврооблигация. Страните в региона като Румъния и Унгария успяха да се вместят в един благоприятен прозорец в началото на септември, докато у нас все още сме в период на изчакване заради изборната обстановка, уточни Търпанов.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Актуални данни за световните икономически промени и предизвикателствата пред държавата и бизнеса ще бъдат представени във финансовия мултиплатформен проект “Ин%лацията – уравнения и решения”  на 17 октомври. Водещи експерти в сектора ще очертаят какво предстои през 2024 г., а след дискусията ще се проведе ексклузивна Q&A сесия, в която присъстващите ще могат да задават своите въпроси към специалистите при затворени врати и изключени камери. Билети за тазгодишното издание могат да се закупят ТУК.