В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Най-старият морски курорт у нас успешно развива туризъм в 4 сезона

Людмила Ненкова, съпредседател на Варненската туристическа камара, "В развитие", 05.10.2023 г.

16:00 | 5 октомври 2023
Автор: Антоанет Василева

Първият български морски курорт "Св. св. Константин и Елена" отбелязва 115 години от създаването си. Приоритет в развитието на курорта е съчетанието на устойчив и луксозен туризъм и стремеж към съхранение на природните богатства на Българското Черноморие. Тази годишнина символизира ценно наследство за историята за прогреса на курортите в България, за която разказва Людмила Ненкова - съпредседател на Варненската туристическа камара в ефира на предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова

Първият български морски курорт се намира на емблематично място, където природата е много щедра в съчетание на чудесна паркова среда и морски туризъм в непосредствена близост до град Варна, разказва Людмила Ненкова.

„Историята ни учи на това, че нашите предшественици са изключително далновидни хора - видели са потенциала на това място и са започнали да го развиват".

Устойчивият туризъм е основна предпоставка за развитие на луксозния туризъм. Той създава хармония между природа, човек и икономика – нещо, към което всички се стремим особено в периода на зеления преход. Луксозният туризъм е голямо предизвикателство- от една страна изключително качествен продукт и същевременно запазване и съхранение на прекрасната природа, изтъква съпредседателят на Варненската туристическа камара.

Курортът "Св. св. Константин и Елена" се развива в правилната посока. Вярно е, че се създава впечатление на сериозно застрояване, но ако то се извършва умно с необходимия подход към природата - запазване на отстояние, красива архитектура, то това съчетава туристическата с градската среда, подчертава Ненкова.

„Именно затова посветихме 16-ия Черноморски туристически форум на тази тема „Модел за развитие на туризма в 4 сезона““.

Извън летния сезон сегментите, които се развиват са теласотерапия, спа туризъм, събитийният туризъм и уикенд туризъм. Това, което следва е утвърждаване на дестинацията, изграждане на имидж на курорта, на Българското Черноморие, на варненската ривиера, споделя още Ненкова.

Най-много чуждестранни туристи идват от държавите Румъния и Полша, но безспорно трябва да се разшири палитрата от емитивните пазари, да се обърне по-сериозно внимание на скандинавските страни. Културният туризъм е от ключово значение за развитието на Варна като културен център на картата на Европа и България, а "Св. св. Константин и Елена" има утвърдена традиция да бъде домакин на много културни мероприятия.

„Оттук насетне трябва да акцентираме всичко това в едни успешни рекламни кампании, които до момента не успяваме напълно да правим“.

Целия разговор може да чуете във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.