В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бизнесът трябва да разглежда киберзащитата като инвестиция, а не като разход

Иван Дудин, Генерален директор за Централна и Източна Европа, Акронис, "В развитие", 28.09.2023 г.

16:51 | 28 септември 2023
Обновен: 17:09 | 28 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Бизнесът не трябва да пренебрегва киберзащитата. Той трябва да гледа на разходите за превенция на киберпрестъпления като на инвестиция. Необходимо е да се инвестира в хора и в обучението им, за да са добре подготвени. Бизнесът и държавните институции трябва да насочат вниманието си към този проблем, защото ако погледнем какво се отделя от държавния бюджет за киберзащита в сравнение с други страни, у нас става дума за разлика в пъти, а не в проценти. Това каза Иван Дудин, Генерален директор за Централна и Източна Европа, Акронис в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Фишинг атаките продължават да са на първо място по разпространение. Те са може би над 70% от всички атаки. Има една много проста причина за това - фишинг атаката разчита не на изкуствения, а на естествения интелект, на незнание на много неща и на човешкия фактор."

Дудин разказва, че изкуственият интелект от години намира полза в алгоритми за анализ на големи данни и на потоци от информация и това не е нещо ново. Това, което той, изтъква като новост е факта, че Акронис за първи първи път дава възможност не само на големи корпорации, но и на крайни потребители да защитят своите устройства с "революционен софтуер", базиран на AI. Чрез този продукт гостът се надява, че потребителите ще бъдат по-защитени и съответно тези атаки и загубите в милиони, които компаниите търпят вследствие на тях, драстично ще намалеят.

Дудин припомня, че всяко едно човешко откритие може да се използва както за добро, така и за лошо. Той разказва, че киберпрестъпниците са доста бързи и адаптивни, като те вече са осъзнали ползите от изкуствения интелект и се възползват от тях. По негови думи един от негативните ефекти на AI e, че вследствие на развитието му, наблюдаваме киберпрестъпници с много по-малка квалификация, на които не им е необходимо да имат толкова много познания в областта, тъй като изкуственият интелект значително улеснява целта им.

"Най-сложната кибератака в практиката ми беше една комбинация между фишинг атака, добавена с deep fake voice и видео... Получава се фишинг имейл, човекът се усъмнява в него, в този момент от клонирана SIM карта се обажда “началникът му“ с deep fake voice, който обикновен човек много трудно може да различи. Това беше една много сложна атака, при която може да се направи много малко."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.