В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на дялово и рисково инвестиране у нас – бърз растеж с огромен потенциал

Макс Гурвиц, член на УС на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, "В развитие", 21.09.2023 г.

17:23 | 21 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Нетният поток на преки чуждестранни инвестиции за първите 7 месеца от годината отчита увеличение от 32%. Това не е неочаквано. Като цяло капиталовите пазари и инвестиции растат. Мисля, че в целия ЕС се отчита ръст. Това каза Макс Гурвиц, член на УС на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Гостът разказва, че частният капитал не е силно развит у нас. По негови думи Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране има много фондове, занимаващи се с рисково инвестиране, което се свързва с частни фондове на много ранен етап на развитие на компаниите. Там те наблюдават голям ръст, като Гурвиц изтъква, че преди 10 години в България Асоциацията е имала само 2 фонда, в които са инвестирали малки суми в такива компании, докато сега фондовете наброяват 16 и откриват все повече възможности не само за българските инвеститори, но и за чуждестранните.

"В България това, което ни отличава от повечето държави в региона, а и в Европа, при нас растежът на тази индустрия, на този пазар на рискови дялове и инвестиране се е случа много бързо... Ние стигнахме от 2 фонда към 16, от 30 млн. евро менажиран капитал до над 1 млрд. лв. Това е благодарение на добри държавни политики от наша страна през последните 10 години, но и благодарение на това, че има много потенциал. България може би има трудности в някои пазари, но има човешкия ресурс от млади, талантливи и предприемчиви хора!"

На въпроса как се справя страната ни и как се приема темата за дялово и рисково инвестиране у нас, Гурвиц признава, че пазарът ни е много малък. Според него трябва да положим още много усилия, за да се развием и натрупаме повече средства. По думи на госта повече български компании трябва да станат успешни и е необходимо да се стремим да се превърнем в по-интересна инвестиционна дестинация, както за инвеститорите, така и за компаниите, които да изнасят производството си към България.

"Истината е, че нашият процент в целия европейски пазар на дялово инвестиране е много нисък."

Гурвиц определя инвестиционната среда у нас като позитивна. Макар и да среща предизвикателства, позитивите са много повече от трудностите.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.