В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ралито на Уолстрийт е към своя край. Това ще повлияе позитивно на облигациите

Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“, във "В развитие", 01.08.2023

16:45 | 1 август 2023
Обновен: 17:25 | 1 август 2023
Автор: Галина Маринова

Ралито на Уолстрийт най-вероятно е към своя край. Очакваме още малко повишение на S&P, може би до около 4700 пункта, след което, през последното, четвърто тримесечие на тази година, ще видим първите проявления на тази дългоочаквана криза и съответно спад при акциите. Това събитие, първоначалният спад, който може би ще видим през есенния период, ще бъде позитивно за облигациите. Голяма част от свободните средства ще бъдат насочени към облигации, които в момента предлагат доста атрактивни доходности. Това каза Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Суровините, и по-специално всички благородни метали, събеседникът вижда като активи убежища през следващите 12 месеца. 

Причините за ралито на Уолстрийт гостът коментира, като каза, че първият елемент на оптимизъм е в това, че "всички очакват сваляне на лихвите. Но това сваляне се очакваше да започне от юни, а реално не се случи, а видяхме точно обратното - имахме повишаване".

"Друг елемент е, че корпоративните печалби продължават да са налице. Повечето компании запазват маржовете си на печалба сравнително непроменени на фона на последните две години и редица компании предлагат добра дивидентна доходност в рамките на 7-8%, което е един вид спасение на инвеститорите от нивото на инфлацията".

В еврозоната със сигурност можем да очакваме още увеличения на лихвите, коментира също така Каунджиев. "Правя това предположение, защото инфлацията все още не е овладяна. Според последните данни основната инфлация е доста висока и мисля, че поне по отношение на ЕЦБ предстои продължение на политиката на затягане на лихвените проценти". 

По отношение на Фед - там все още предстои едно или две покачвания на лихвите, добави финансистът. "Проблемът с инфлацията още не е решен. Цените на горивата през последните седмици се движат във възходяща траектория и инфлацията може да бъде подхранена от този фактор". 

На въпроса кога може да се очаква обрат в лихвената политика гостът каза, че лихвено понижение ще видим тогава, когато видим "рязко понижаване на инфлацията по отношение на стойността, когато се докладва месец за месец и когато видим по-рязък спад при енергийните ресурси, а също така по-рязък спад при недвижимите имоти и наемите, които са голяма компонента от инфлационния процес". 

"Меко приземяване [в еврозоната и САЩ] със сигурност ще има, но рискът е това да се превърне в нещо по-лошо, като стагфлация. Много централни банкери се хвалят, че са овладели инфлацията. Но аз мисля, че това не е благодарение на навременните им действия, а благодарение на това, че вече имаме съвсем различна конюнктура на пазарите. Тоест, вече имаме реални лихвени проценти, които охлаждат икономиката сами по себе си". 

Защо ситуацията, в която се намира Великобритания може да бъде наречена "специфична" и има ли опасност моделът на проблемите в тази страна да се разпространи и в други икономики? На какво се дължат трудностите, с които се сблъскват днес банкерите от Английската централна банка и какво да очакваме? Защо данните за слабост на китайската икономика вече не тревожи толкова много инвеститорите? Какви са основните изводи от Сезона на отчетите, който в момента е в разгара си? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.