В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Николай Василев: Бюджетът за 2023 г. прахосва излишно много милиарди

Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", "В развитие", 06.07.2023 г.

17:46 | 6 юли 2023
Обновен: 18:47 | 6 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Проблемите в проектобюджета за 2023 г. са в разходната част, която е по-голяма, отколкото е правилно. Няма никакви реформи в разходите или в държавната администрация; бюджетната политика не обръща достатъчно внимание на демографската криза и няма заложени буфери в случаи на нови кризи. Това коментира Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"През 2020 г. беше приет бюджет с разходи 42 млрд. лв., само три години по-късно разходите са 74 млрд. лв. Според мен това е излишно много, държавата прахосва излишно много милиарди - бюджетът можеше спокойно да е 67-68 млрд. лв. Пак щеше да е най-щедрият в историята, парите пак щяха да стигнат за всичко - просто нямаше да има дефицит, а можеше да има дори малък излишък."

В години без сериозни проблеми не само че не трябва да има дефицит от 3%, а бюджетът трябва да е поне балансиран или с излишък, каза Василев. Целта за 3% дефицит не може да бъде позитивно постижение, добави той.  

При добро желание можеше да има повишение на минималната работна заплата, особено на фона на всички други разходи, но е необяснимо защо не се премахват диференцираните ставки по ДДС, смята Василев.

"Трябваше да се премахнат сега, още по-добре изобщо да не бяха въвеждани", каза Василев и предположи, че лобистки интереси или "липса на смелост от страна на управляващите" са причина за тяхното запазване.

Няма никакви реформи в разходите или в държавната администрация, няма концесии за инфраструктура, които можеха да спестят големи капиталови разходи за държавата, каза Василев.

"Населението намалява рекордно, обаче администрацията се увеличава, и сега новото правителство каза с гордост: няма да съкращаваме администрацията."

От друга страна, политиката на Министерството на финансите да източва дивидентите на държавните дружества ще ги обрече на гибел, добави той.

Според Василев на първо място в бюджетната политика трябва да бъдат демографските проблеми чрез по-високи финансови стимули и подпомагаща инфраструктура като детски градини.  

Проектобюджетът е резултат на погрешна политика и кашата от последните две години, каза Василев. Това е "бюджет на мързеливия отказ от реформи."

В коментар за посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България Василев каза, че то се дължи на смяната на правителството в София.

"Крайно време е България по-ясно да застане на правилната страна, да се определи като по-западна държава, която подкрепя нападната страна с всички съзможни средства."

Ще бъде положително, ако България успее да сключи сделка с Киев за оборудването, закупено за неосъществения проект АЕЦ "Белене", добави Василев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.