В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турция планира връщане към традиционните икономически политики

Пламен Димитров, управител на Кофас България, „В развитие”, 06.06.2023

16:55 | 6 юни 2023
Обновен: 14:41 | 8 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Турският президент е радост за университетските преподаватели вече десет години, тъй като ясно доказа, че традиционните похвати на централните банки всъщност работят. Ердоган и неговото правителство се опитваха да докажат, че това не е така като години наред натискаха лихвените проценти до нива, които са умопомрачително ниски на фона на инфлацията, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Ако вие дадете 100 лева на заем на някой и той ви обещае след една година да ви върне 110 лева и ги върне 110, но вие вече може да си купите стоки за 50 лева това честна сделка ли е? Същото това се случва вече десет години в Турция – при инфлация над 40% да държиш лихвите под 10% няма как да бъде устойчиво във времето”, посочи Димитров.

Турция вече има нов финансов министър, който първото нещо, което каза, бе стига вече с тези експерименти и оттук нататък ние ще се придържаме към традиционните парични политики, ще се опитаме да поддържаме едноцифрена инфлация и лихвата ще бъде вече адекватна на това, което се случва като обезценяване на лирата, разказа събеседникът.

По отношение на това, че не се сбъднаха икономическите прогнози за абсолютен крах и колапс на турската икономика и дали само валутните резерви на страната поддържат засега икономиката жива или има и нещо друго като двигател, Димитров отбеляза, че Турция е изключително голям производител с огромно население на ключово място в света - и политически, и икономически. Страната е мост между Европа и Азия и не може  да фалира от днес за утре.

„Тези експерименти доказаха, че има устойчивост в турската икономика, но стигнахме момента, в който те трябва да се прекратят и да се премине към традиционните форми на управление, което беше и заявено”

Турската лира проби границата от 20 срещу долара и трайно се задържа над нея. До края на годината би трябвало да бъде нещо от рода на 16 и 17, макар че е трудно да се прогнозира, допълни Димитров.

Какви са спецификите на кредитното застраховане при сделки с контрагенти от Турция може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.