В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Meta има 5 месеца да затвори вратичките, заради които държи данни в САЩ

Ивелина Петкова, маркетинг директор на SoftUni, във "В развитие", 01.06.2023 г.

17:45 | 1 юни 2023
Обновен: 18:10 | 1 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Глобата, която европейските регулатори наложиха на Meta е безпрецедентен случай поради големия размер от 1.2 млрд евро. Причината това да се случи е че компанията трансферира данни на жители от европейския съюз до САЩ. Началото на този конфликт започна още през 2018 г., когато много от компаниите трябваше да променят начините, по които запазват данните на потребителите си като направят подобрения в платформите си така че да са се съгласувани с регулациите. Това коментира Ивелина Петкова, маркетинг директор на SoftUni, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Това обаче не е първата глоба към гиганта Meta. Дъщерните компании Facebook и Instagram до сега са глобявани доста пъти на същите основания със суми до 400 млн. евро. Преди компанията да бъде глобена, са използвани стандартни клаузи, чрез които повечето технологични компании намират вратичка в законите за трансфера на данни. Сега регулаторите от Европа отвориха очите си и дадоха пет месеца, в които Meta да спре да заобикаля закона.

Големите международни компании като Meta не се съобразяват с правните мерки на различните страни, защото регулациите са прекалено различни и е трудно да се угоди на всяко изискване. Чрез тази рекордна глоба, европейските регулатори искат да отправят предупреждение към всички останали компании, които използват тези подходи, посочи Петкова.

Голямата база на технологичните компании са именно данните на потребителите. Това са огромно количество данни, които трябва да се съхраняват на техните сървъри в Европа, но това е трудно постижимо. Цялата мрежа е като екосистема, която свързва отделните сървъри и данните на потребителите стават достъпни на територията на САЩ. Това се оказва главното притеснение на регулаторните органи в Европа, защото информацията става достъпна за много външни лица извън частната компания.

Не може да се твърди, че има отлив на потребителите, защото дори у нас Facebook остава най-използваната платформа. В тази платформа оперират много бизнеси и дори да се „изключим“ от мрежата, ние ще трябва да използваме друга услуга на компанията, за да можем да осъществим комуникация.

“В България, Facebook остава на първо място, на второ място е YouTube, който продължава да поддържа високо ниво. След това са всички останали мрежи като Instagram и TikTok, който е една от платформите, които отбелязват най-голям ръст в потребителите. Имаше и бум на бизнеси, които започнаха да оперират през платформата, за да спестят от рекламни бюджети.“

Много рядко може да се открие бизнес, който няма акаунт във Facebook или да не спонсорира публикации в платформата. Потребителското поведение е такова, че първото нещо, което ще направи един потребител е да потърси профила на компанията във Facebook или останалите платформи.

Повече за ролята на социалните мрежи можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук.