В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Учениците нямат нужда от часове по предприемачество - то се учи с примери

Марк Стокли, председател на Световна предприемаческа организация за Европа и Георги Георгиев, директор стратегически партньорства и обучения за Югоизточна Европа, "В развитие", 01.06.2023 г.

17:00 | 1 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

През последните десет години в България се наблюдават голям брой предприемачески инициативи, които излязоха и на международната сцена. Това е и причината една от най-големите мрежи за поддръжка и взаимопомощ между предприемачи да направи местна организация, наричана чаптър за Югоизточна Европа, а една голяма част от нейния борда се намира именно у нас. Тази организация ще помогне на много стартъпи и начинания от последните години да излязат по-бързо на голямата сцена. Това коментираха Марк Стокли, председател на Световна предприемаческа организация за Европа и Георги Георгиев, директор стратегически партньорства и обучения за Югоизточна Европа в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Това пред което е изправен бизнесът в момента е, че повечето участници трябва да демонстрират разум и предпазливост. В момента компаниите, които инвестират в рисков капитал не са активни и това вреди на предприемачите, които се финансират именно от тях. Тези компании инвестират в бизнеси от сегашните си портфейли, но не търсят нови предложения за инвестиция. От друга страна самите клиенти не са готови да търсят нови компании и поради това икономиката се забавя и се наблюдава тази предпазливост заради която не се разработват нови проекти, сподели Марк Стокли.

„Предприемачеството е „сила на доброто“, то е двигател на общия напредък. Всяка една голяма компания е започнала като поредния стартъп. Икономическият растеж и заетостта идват от предприемаческата енергия. То осигурява възможности и доходи на хората.“

Предприемаческата среда у нас е доста добре развита, но е хубаво всеки предприемач, който може да отговори на условията на организацията, да стане член. Ползите от членството са огромни като например мрежа от предприемачи, които могат да се подпомагат. Това което трябва да направят предприемачите у нас е да гледат извън границите на страната, защото България е хубав, малък пазар, но трябва да се роди амбицията за допир до международния такъв, посочи Георгиев.

„Когато има по-малка намеса от страна на държавата, тогава тази сфера се развива по-добре, но държавната подкрепа за развитие оказва положителна роля в някои случаи. Голямата помощ от страна на държавата няма да помогне толкова много, а по скоро ще попречи.“

Има много проучвания за всякакви пазари, които твърдят, че няма нужда са сте млади, за да сте успешни. Най-успешните предприемачи са на възраст между 40 г. и 50 години. Когато човек е по-млад може да се чувства по-смел за нови начинания, но със сигурност не е толкова разумен, за да ги постигне. Пътят на един предприемач е труден, всички членове на организацията са се проваляли поне веднъж преди да достигнат върха, затова в тази сфера не е важна възрастта, по-важна е последователността.

Повече за предприемачеството в България вижте във видеото.
Всички гости на предаването „В развитие“ можете да намерите тук