Как банковата волатилност може да се отрази на стартъпите в Африка

Дженифър Забасаджа, Bloomberg

14:00 | 29 март 2023
Преводач: Мария Попова

Ако технологичният сектор в САЩ кихне, африканските технологични компании се разболяват. Това може да постави африканската екосистема от стартъпи в уникална позиция. Ето защо.

Затягащите се глобални финансови условия и притесненията относно стабилността на банковата система означава, че повече компании за частни и рискови капитали ще предпочетат да запазят парите си в техните безопасни убежища и дори в своите държави. Верижната реакция може да се окаже тревожна за африканските компании, които са силно зависими от американския капитал.

Инвестициите  африкански стартъпи са на рекорден връх от 5,3 милиарда долара набрани през 2022, а фондове като Sequoia Capital, Tiger Global и провалилата се крипто фирма FTX са начело в инвестициите през последните години. Притокът на капитали доведе до разширяване на работата и нови възможности за работни места на целия континент, а това повиши БВП на някои  от най-големите държави в Африка.

Но скорошният фалит на Silicon Valley Bank добави нов щрих към една вече доста нерадостна картина за технологиите в региона. Chipper Cash, африканска финансово-технологична компания, наскоро заяви следното:

"Капиталите са пресъхнали на много пазари и трябва да сте много ефикасни в използването на капиталите и с капиталовите потоци. Заради тези проблеми има масови съкращения и настъпи момента за затягане на коланите под някаква форма", казва Хам Серунджоги, съосновател на Chipper Cash.

NASPERS, най-високо оценяваната африканска технологична компания, спря проектите на своя фонд за рисков капитал в началото на годината. А JUMIA, друг технологичен гигант страда от  постоянни загуби и съкращения на работни места.

Технологичният сектор в Африка беше един от малкото пазари за рисков капитал, който миналата година записа нетен  ръст като набра 1,55 милиарда долара в 71 дългови сделки през 2022. Но с намалялата ликвидност в системата на глобалните играчи, анализаторите смятат, че стартъпите ще трябва поне за сега да се обърнат към местни инвеститори.