В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Гърция е все по-близо до целогодишен туризъм

Олимпия Анастасопулу ,генерален секретар на Министерството на туризма на Гърция, във "В развитие", 31.05.2023 г.

16:55 | 31 май 2023
Обновен: 10:25 | 2 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Туризмът е основен двигател на гръцката икономика - едно на всеки четири евро, които се създават в брутния вътрешен продукт идват от туризма или свързаните с него дейности. Гърция се възстанови бързо след ограниченията свързани с Covid-19. Тласък на това възстановяване даде министър-председателят на страната Мицотакис, като предложи на европейската среща през 2020 г. сертификатите за Covid. Следователно гръцкият пазар беше първият, който напълно отвори през 2021 г. Тази година е благоприятна за сферата на туризма като стойностите се приближават на 90% до тези от преди пандемията. Всички резервации, които са направени до момента подсказват, че страната може да очаква увеличение до 20% спрямо предходната година. Това коментира Олимпия Анастасопулу, генерален секретар на Министерството на туризма на Гърция, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Гърция има много целеви пазари, в които се включват Италия, Испания, България, Румъния. По-далечните цели са свързани с Австралия заедно със САЩ и Канада.

„ Ние сме много доволни от държавите на север, които са близо до Гърция, защото ние сме свързани с пътища и и е по – лесно да ни посетите. България помогна особено много в северна Гърция с визитите си.“

В определени сектори като круизите, страната успя да постигне 10 месечно пътуване през цялата година. Гръцката стратегия премина от стандартния модел на море и слънце към разширение към времето и пространството. За тази цел страната има различни кампании като рекламиране на планинския туризъм и такава, която гласи, че в Гърция има зима. Страната е известна с морето си, но тя е и най-планинската държава в Европа като 80% от нейната територия е планинска. Това дава тласък на Гърция да иска да се разшири във времето и да постигне тази цел.

„Искаме да привлечем туристи във всички региони в страната, не само в известните такива. Имаме прекрасни места в Пелопонес и в Централна Гърция.“, допълва Анастасопулу.

В момента в страната 8 от 10 инвестиции са в туристическият сектор. Тази година в Гърция бяха инвестирани 2,3 млрд. евро от сингапурски фонд. Тази сделка е само малка част от многото примери, които показват колко инвестиции привлича Гърция. По този начин страната успява да промотира и законите, които привличат инвеститорите, но страната има и сериозно предимство като местоположението, красивите пейзажи и историята. Очакваната сума от инвестициите в страната за 2023 година е около 7 млрд. евро.

Проблемът с липсата на персонал в туризма се оказва международен проблем. Отчасти тази спънка се дължи и на последствията от пандемията. През този период много хора бяха принудени да сменят професиите си, защото нямаше развитие в туризма. Страната планира ново законодателство, за да могат да осигурят персонал от трети страни, но ако успеят да постигнат целта си за туризъм 365 дни в годината, това постепенно би решило проблема с персонала, защото те могат да разчитат на професията.

Развитието на туризма в Гърция ще се повлияе от новата стратегия, която стартира през 2021 г. и има хоризонт до 2030 г.. Страната ще разчита на това, че рекламира останалите си форми на туризъм.

Повече за политиките за развитие на туризма в Гърция можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да намерите тук.