Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България и Гърция постигнаха сътрудничество, което е пример за европейските държави

Саввас Карафилидис, Българо-гръцка търговско промишлена палата, в "Клуб Инвестор", 27.05.2023 г.

20:30 | 27 май 2023
Обновен: 20:38 | 27 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Българо-гръцките отношения са доста добре развити. В сравнение с миналите години, сътрудничеството между двете страни е на доста високо ниво и това е така, защото и двете държави добиха по-голям опит и самочувствие, за да тръгнат към развитие на отношенията с много висока скорост. Това коментира Саввас Карафилидис, Българо-гръцка търговско промишлена палата, в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков.

Първите избори в Гърция, които се проведоха миналата седмица, са с проста избирателна система. Това означава, че резултатите, които има всяка една партия влизат в парламента със съответните депутати. На балотажа, който ще се проведе на 25-ти юни, избирателната система ще се промени. Всяка една партия, която спечели 25% получава бонус от 20 депутати и на всеки процент отгоре по още двама. Първата партия ще спечели между 30 и 35 депутати.

Балканският полуостров има голямо стратегическо местоположение. България и Гърция се намират в това местоположение и това е предимство за двете държави, защото те са вратата, която разделя изток и запад. През последната година са подписани два договора в сектора на енергетиката. Първият е за нефтопровод между Александруполис и Бургас, а вторият - за запасите на природен газ в Северна България.

„България и Гърция успяха да си сътрудничат така както би трябвало и успяха да дадат пример на останалите европейски държави.“

Винаги има и трудни съседи. Държавите на Балканският полуостров рано или късно ще разберат, че трябва задължително да работят заедно. Резултатите, които могат да постигнат ако си сътрудничат ще имат такъв голям ефект в развитието върху икономиките, че успеят да изненадат дори западна Европа. Европейската интеграцията на западните балкани ще се случи в по-дългосрочен план. Тези определени страни не са готови за момента. Първо трябва да се направят много реформи в управлението обаче съм сигурен, че те ще успеят, допълва Карафилидис.

Целта на Българо-гръцка търговско промишлена палата е да осъществява контакти за частния бизнес между двете държави. Малкият и среден бизнес имаха нужда от помощ. Палатата е превозното средство на частния бизнес за България и Гърция.

"Тъй като се наблюдава голямо желание за партньорство, можем да сме сигурни, че в сферата на икономиката ще има ръстове и за двете държави в следващите пет години. Наблюдаваме статистическите данни всяка година и виждаме, че това сътрудничество води силен растеж на икономическата ситуация на тези две държави."

Повече за отношенията между България и Гърция вижте във видеото.
Всички гости на предаването "Клуб Инвестор" можете да гледате тук.