В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След Швеция и Финландия НАТО ще може да се съсредоточи върху Черноморския регион

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, "В развитие", 07.04.2023 г.

18:40 | 7 април 2023
Автор: Даниел Николов

С формалното присъединяване на Финландия като 31-и член и очакваното до края на годината присъединяване на Швеция НАТО ще може да се занимае с най-уязвимата си част, която в момента е регионът на Черно море. България трябва да се възползва от този уникален шанс, за да модернизира военните си способности и да подсили защитата си, особено срещу руската дезинформация, която ще се засили след провалите на Москва в Украйна. Това коментира Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Действията на Русия - включително агресията в Украйна и ядрената реторика - са още един сигнал, че само разширавянето на НАТО и сътрудничеството в рамките на алианса могат да доведат до сигурност и стабилност в Европа... Русия доказа, че все още не може да приеме нормите за поведение на една нормална европейска страна."

В момента организацията е заета с подготовката на помощта за контраофанзивата на Украйна, която ще получи развръзка в следващите седем месеца и трябва да върне на Киев излаза на Азовско море, каза Шаламанов.

Истинската заплаха от Москва е в дезинформацията, хибридните атаки и опитите за разделение на страните-членки на НАТО, каза Шаламанов.

"България е най-уязвимата и можем да очакваме при поредиците си неуспехи в Украйна, Западна Европа в тази дезинформация Русия да съсредоточи усилията си върху най-слабото звено."

С включването на Финландия НАТО засилва позициите си в Северна Европа и в Антарктика, където претенции вече имат не само Русия, но и Китай. Скандинавската държава от години води политика на пълна оперативна съвместимост с НАТО и бе най-добрият партньор на алианса във военно-техническо отношение. Сега системата ѝ за въздушен суверенитет става част от системата за цялото въздушно пространство на НАТО, а Финландия може да се похвали с най-модерните изтребители и ПВО системи, като наскоро поръча над 60 изтребителя F-35, напомни Шаламанов. Страната има водеща позиция в сферата на мобилните комуникации и киберзащитата и тези способности вече ще бъдат достъпни за всички членове на алианса, добави той.

Швеция ще стане формален член на НАТО до края на годината, прогнозира Шаламанов и добави, че включването на двете скандинавски страни подчертава нуждата от стратегия за Черно море.

"Черноморският регион става най-уязвимата част в територията, която отбранява НАТО - и в класически военен смисъл, и в смисъл на пропаганда и кибератаки. Разчитам, че с влизането на Финландия и Швеция и срещата на върха във Вилнюс основна тема за НАТО ще бъде Черморският регион и ролята на България тук е особено важна. Можем да получим много допълнителна помощ от съюзниците за изграждане на наши отбранителни способности и за съюзни структури на наша територия."

След приключването на войната Украйна бързо ще стане член както на НАТО, така и на Европейския съюз, прогнозира Шаламанов.

"Единствената гаранция за свободата на страна, близo до Русия, е членството в НАТО - други гаранции практически трудно работят и Украйна научи това по трудния начин."

Има ли ползи от посещението на президента Еманюел Макрон в Китай и как ще се развие позицията на Турция за ратифицирането на членството на Швеция в НАТО може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.