В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Банковият сектор не изпитва риск и фундаментално ще се справи добре

Мехмед Дикме - портфолио мениджър в Expat Capital, В развитие, 30.03.2023

17:55 | 30 март 2023
Обновен: 18:01 | 30 март 2023
Автор: Николета Рилска

Банковият сектор и банковите ETF-и бяха много дълго подценявани до миналата година. Това накара много инвеститори да инвестират в банковия сектор. Банковият сектор не е в състояние, в което да изпитва риск – напротив, високите лихви са сравнително добри за банките, защото депозитите все още са сравнително нулеви. В същото време кредитирането се оскъпява. От фундаментална гледна точка банките ще се справят добре. Това заяви Мехмед Дикме - портфолио мениджър в Expat Capital, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Пазарната обстановка е волатилна. В момента повечето инвеститори са в изчакване да видят как се развива сагата с банките", посочи Дикме.

"През последните месеци портфолиото 60/40 донякъде се завръща, което произлиза от факта, че облигациите дават по-висока доходност и намират все повече място в портфейлите на инвеститорите. Инвеститорите местят в облигации, за да са малко по-спокойни".

"От гледна точка на акции и на борсово търгувани фондове има потоци към технологичните компании и дружествата, произвеждащи продукти от първа необходимост. Доста инвеститори излязоха от банките, но се фокусират повече върху технологичния сектор", добави той.

„Всички сътресения на пазара плашат инвеститорите. Рискът стои и накара доста инвеститори в последните няколко седмици да излязат от пазарите, но те със сигурност ще се върнат и ще потърсят доходност на пазара, този път вече ще имаме реална конкуренция и от страна на облигациите“.

Гостът коментира и политиката на централните банки. Той посочи, че увеличението на лихвите на Федералния резерв с 25 базисни точки на последното заседание е било очаквано от повечето инвеститори, защото централната банка следи много макроикономическото състояние и вижда, че има ефект с всяко повдигане.

„Фед може би ще увеличи с още 25 точки лихвите, след това вероятно ще се успокои и ще започне да се вглежда по-дълбоко в макроикономическите данни. Ако евентуално видим негативни макроикономически новини, Фед ще си вдигне крака от газта и може би ще върне с 25 или 50 точки“.

От Европейската централна банка гостът очаква продължаващо повишаване на лихвите – може би с още 75 до 100 б.п. „ЕЦБ е по-свободна да вдига лихвите, преди да спре да ги повишава или да започне да ги намалява“, смята той.

Дикме посочи още, че за момента ситуацията около войната в Украйна има по-скоро регионален отзвук на пазарите. Той очаква при положително решение – един позитивен изказ от едната или другата страна, да се стигне до 5-10% повишение на пазарите на Запад, а в Източна Европа – 20-25%.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.