В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Bulgaria Air очаква три нови самолета A220 през лятото

Христо Тодоров, директор на Bulgaria Air, "В развитие", 17.03.2023 г.

15:20 | 17 март 2023
Обновен: 15:46 | 17 март 2023
Автор: Силвия Грозева

Bulgaria Air очаква през юни, август и септември най-енергийно ефективните самолети от семейството на Airbus 220 със 143 седалки.

Работата по поръчката е започнала още преди пандемията, през 2019 и 2020г, каза директорът Христо Тодоров пред Александър Богоявленски от Авиошоу. Откъс от интервюто беше излъчен в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

„Националният превозвач избра този тип самолет заради новия тип двигатели със значително по-нисък разход на гориво, до 30-35% от сегашните самолети, с които оперираме редовните полети“, каза Тодоров.

„Това ще помогне на Bulgaria Air да бъде още по-ефективна и да разшири съществуващата мрежа като брой седмични дестинации, така и на нови пазари. Така ще се редуцират разходите ни за гориво и емисии и ще имаме по-голямо предлагане като капацитет на своите клиенти“.

Bulgaria Air ще запази двукласовата конфигурация и при новите самолети, които ще имат 8 места в бизнес класа, с различни седалки и пълен кетъринг, каза Тодоров.

Новата техника ще увеличи самолетния парк на авиокомпанията с 15% в следващите 2 г, въпреки че ще се освободи от ембраерите си и два А319, които през 2025г ще върне на лизингодателя.

Седалковият капацитет ще се увеличи с около 32%. Така авиокомпанията планира да увеличи пазарния си дял.

Новите самолети ще полетят към основните европейски дестинации на Bulgaria Air – Париж, Амстердам, Лондон, Франкфурт.

Семейството на А220 е най-ефективния малък тяснофюзелажен самолет, с най-голямата кабина в своя клас, предназначен за пазарния сегмент от 100 до 150 седалки и обхват до 1100 мили. По данни на производителя има 25% по-ниски СО2 и 50% по-ниски NOx емисии от стандартно. С 50% е по-тих от предишното поколение самолети.

С него летят големи европейски авиокомпании като Lufthansa Group и Air France. Произвежда се канадския завод на Airbus в Монреал, а за американските клиенти – в Мобайл, Алабама.

Откъс от интервюто на Христо Тодоров за Александър Богоявленски от Авиошоу по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании, АБА на 16 март 2023г, първа след пандемията. Повече за перспективите за българската авиоиндустрия – в Авиошоу в събота по Bulgaria ON AIR.

Всички гости в предаването "В развитие" може да гледате тук.