В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В образованието има нужда от менторски програми за личностно и бизнес развитие

Анна Динева и Мила Атанасова, ABLE mentor, във "В развитие", 08.02.2023

15:40 | 8 февруари 2023
Обновен: 17:39 | 8 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Нашата мисия е да развиваме потенциала на младите. Нашата програма е за индивидуално менторство на ученици от 10 и 11 клас. Те се впускат в тримесечно приключение, в което с помощта на ментор работят по индивидуален проект, тяхна идея, условно разделена в три направления - личностно развитие, бизнес или социален проект. Много е вдъхновяващо, а скоро започваме нов проект, в който желаещите могат да се включат. Това казаха Анна Динева и Мила Атанасова от "ABLE mentor", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Има много път още да се извърви, за да се постигнат целите, към които ABLE mentor се стреми. В момента в България тепърва се появяват много подобни програми, които дават шанс на учениците да развиват различни умения и оптимално би било такива програми да се интегрират и в образователната система". 

Когато започваме нов сезон отиваме в училища не само в София, но и в цялата страна, а учениците, които са участвали вече в програмата ни, стават нейни посланици и все повече хора чуват за нея. Имаме хора от цяла България и инициативата се разраства. Дори и в момента програмата да не е официално свързана с образователната система на България, ние вярваме, че по някакъв начин ще успеем да я интегрираме, защото ползите за учениците стават все по-видими, споделиха гостите.  

"На нашия сайт може да се кандидатства, като има отделен вид кандидатстване за ученици и за ментори. Учениците са нашия фокус и от тях искаме да научим каква идея имат, какво искат да подобрят в себе си и какво ново искат да научат. На база на това и спрямо менторите, които са кандидатствали, ние ги свързваме в двойка - ученик и ментор, за да могат да работят по конкретната идея на ученика". 

Менторите кандидатстват на абсолютно свободен принцип, допълниха гостенките. "При нас има хора с всякакви професии, с всякакъв житейски и професионален опит. С всеки от тях се прави кратко събеседване преди да го изберем в списъка от кандитати, с които свързваме учениците". 

"Основният критерий е да има осъзнатост за това какво търси един ученик. Това да си ментор не означава задължително да даваш посока, а по-скоро да разбереш какво е "огънчето" в ученика, какви са неговите ценности и какво иска да постигне. Целта е, задавайки въпроси, с напътствия и подкрепа да стигнеш до същината на ученика, а той сам да разбере накъде иска да тръгне". 

Учениците имат страшно интересни идеи, подчертаха Динева и Атанасова. "Нашето общество понякога е склонно да забравя, че всеки ученик има своите мотивации и идеи. Има ученици, които кандидатстват само с идеята да са малко по-готови за истинския, жив свят. Искат да развият презентационни умения, да са по-спокойни в цялостната си комуникация. Има и ученици, които идват с напълно готови бизнес проекти и имат нужда от ментор, за да ги насочи в намирането на пазарна ниша, в маркетинга и как от концепция идеята да се превърнат в нещо реално. Имаме и социални проекти". 

"В 12 града в България сме имали до сега събития на живо, като правим програмата от 9 години и вече имаме над 2500 участници - ученици и ментори. Проектите за личностно развитие са около 60-70% от общия брой, като те често се комбинират и с другите две направления".  

Базовото умение, което менторите се стараят да развият у учениците, е да вярват в себе си. Стига да имаш мотивация - всичко е възможно, подчертаха събеседничките. "Увереност, целеполагане, да се чувстваш спокойно, когато говориш пред публика, добре да управляваш времето си". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.