В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

През 2023 година златото ще възвърне ролята си на инвестиционно убежище

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", FiBank, "В развитие", 07.02.2023

15:15 | 7 февруари 2023
Обновен: 16:50 | 7 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Златото ще възвърне ролята си на инвестиционно убежище на фона на геополитическите промени, инфлацията и очакванията за рецесия. Виждаме глобално разместване в посока мултиплициране на факторите в световната икономика и дедоларизация на валутните резерви. Вярвам, че този процес ще продължава да се развива в полза именно на златото с нарастващ процент участие в националните валутни резерви на редица държави. Това каза д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", FiBank, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. 

Интересът към златото от страна на централните банки ще доведе до разширяване на производството и вероятно бележи и началото на създаване на някаква нова валута. Може да се говори за връщане на обезпечаване на международна валута в злато. Тенденция, която е съществувала до края на 70-те години на миналия век. Засиленият интерес към колекционерските възпоменателни монети в България се дължи на стремежа на страната ни да се присъедини към еврозоната и да приеме еврото. Очакванията на всички са, че това ще бъдат последните български емисии в лева, коментира специалистът.

Началото на годината е обещаващо за златото. То е на много високи нива. Беше достигнало и изпревари 1900 долара за тройунция. В момента е малко по-колебливо в очакване на решенията и тенденциите, които ще зададе Фед, а и обичайно при силен долар цената на златото е на по-ниски нива. Но не говорим за съществено връщане, а за колебание от 1% от високите борсови фиксинги, каза гостенката. 

По думите ѝ през тази година на фона на геополитическите промени и всеобщата инфлационна заплаха над света, а и на очакванията за забавяне на икономическия растеж и рецесия в европейските страни, определено се очаква атакуване и задържане на по-високи ценови нива - със сигурност около 2000 щатски долара за тройунция. "То ще възвърне ролята си на инвестиционно убежище". 

"В Китай отстъпването от политиката на 100%-на защита от Covid веднага активизира продажбите и увеличава количеството на сделките. С много голяма вероятност цената на златото ще нарасне, защото виждаме не само отваряне на китайските пазари, но и начало на възстановяване на китайската индустрия. Виждаме едно глобално разместване в посока мултииндустриализация, мултиплициране на факторите в световната икономика".

Докато в продължение на няколко десетилетия САЩ се изживяваха като най-активната икономическа сила, като водещ в световната икономика и политика, то в момента виждаме, че страните от т.нар. Г-7 вече бяха изравнени и дори леко изпреварени от страна на групата BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка). Те започват да имат по-сериозна роля в световната икономика, подчерта събеседничката. "БВП на глава от населението нарасна и неслучайно през миналата година, а и през следващите три години, именно страни от групата BRICS ще бъдат домакини на заседанията на Г-20". 

"Заслужава си да обърнем повече внимание на африканския континент, на Азия, да излезем от европоцентризма, от щатската хегемония, както правят, както правят редица централни банки вече. От миналата година насам това е сериозна тенденция - дедоларизация на валутните резерви на редица страни и вярвам, че този процес ще продължава да се развива, ще напредва, ще се разширява в полза именно на златото с нарастващ процент участие в националните валутни резерви на редица държави". 

Европа със сигурност губи вече ролята си на водещ двигател на икономиките. Тя е все още в доста тясна зависимост от САЩ, а Китай става все по-сериозен производител и доставчик на световните пазари, не само на стоки, но и на иновативност, на нови технологии и постепенно започва да изземва палмата от ръцете на САЩ вече за последните 3-4 години, добави специалистът. Според нея е напълно възможно Китай да запази лидерските си позиции в търговията със злато. "Националните резерви на Китай с трезориране на всичкото добито злато в Китайската република през последните десетилетия стана тенденция. Процентът на златото в тези резерви нарасна многократно. Напълно възможно е Китай да запази водещата си роля в търговията със злато, наред с други две държави от групата BRICS - Южна Африка и Русия, въпреки затрудненията и санкциите тези три страни ще останат водещи в добива на злато и други елементи в групата на благородните метали". 

"Пазарите на злато бяха частично засегнати до тази година от санкциите. Въпросът е доколко то ще бъде засегнато от новия кръг от санкции, но така или иначе остава отворена вратата на изток към Китай, а също и към другите страни от Brics - Бразилия, Южна Африка, Индия, която е един от най-сериозните купувачи на злато в световен мащаб и която също бележи в момента възход в търсенето на благородни метали. Със сигурност ще имаме нови движения поне след края на първото тримисечие на тази година". 

Нарастващото търсене на злато от централните банки бе ясно засвидетелствано от данните от последното тримесечие на миналата година, добави гостенката. "Това води до разширяване на производството, до отваряне на нови мини, за което способства и отпадането на антиковид мерките, които бяха особено стриктни в минния добив, поради сложните условия за работа. Това е процес, наченки на който вече се забелязват, както в Китай, така и в други страни". 

Интересът към златото от страна на централните банки, особено за страните от BRICS, е форма на обезпечаване на техните международни плащания, които все повече се затварят във валути на страните от групата, обясни д-р Валентина Григорова-Генчева. 

"Немалка част се извършват в китайски юани. От друга страна този процес вероятно бележи и началото на създаване на някаква нова валута. Не бих казала, че става въпрос за някаква криптовалута или валута от типа на досега съществуващите фиатни пари, защото натрупванията на злато са сериозни и може да се говори за връщане на обезпечаване на международна валута в злато, тенденция, която е съществувала до края на 70-те години на миналия век".  

Във връзка със зелените политики събеседничката каза, че всички миннодобивни компании, но и вече голяма част от реномираните рафинерии работят в посока етичен добив на злато, разширяване на социалните мерки и перспективи в минно-добивната индустрия и работата с населението, а също и за ограничаване на емисиите от въглероден диоксид. За водещите преработватели през последните три-четири години вече са факт т. нар. "зелени инвестиционни кюлчета", които са изцяло добити по новите зелени стандарти за ограничаване на вредни емисии. Мисля, че тук дейността предстои. В момента печалбите са огромни и със сигурност немалка част от тях ще бъдат инвестирани в климатично отговорния добив. Със сигурност това ще касае особено миннодобивната индустрия на големите канадски и американски компании в минния добив.   

Засиленият интерес към колекционерските възпоменателни монети в България по думите на гостенката се дължи на стремежа на страната ни да се присъедини към еврозоната и да приеме еврото. Очакванията на всички са, че това ще бъдат последните български емисии в лева. Затова от миналата година се забелязва една своеобразна треска, не само за злато, но и за български възпоменателни монети, емитирани от БНБ. Естествено е, като всички подобни стихийни процеси на треска, наред с колекционерите, които от десетилетия събират подобни монети, се появиха изключително много спекулативни търсения, изключително много спекуланти. Съвсем скоро, в рамките на шест-седем месеца, ще видим дали България ще бъде одобрена за влизане в еврозоната. Тогава ще стане ясно дали това са последните емисии в лева и със сигурност интересът ще нарасне. Водещ е и фактът, че емисиите са със сравнително ограничен тираж.  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.