В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Газът в Европа поскъпна след сигнали, че няма да има таван на цените

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 08.11.2022 г.

16:15 | 8 ноември 2022
Обновен: 16:56 | 8 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бенчмаркът на газовите фючърси на TTF в Нидерландия скочи цели 7.8% след три сесии на загуби. От една страна запасите са много високи и мнозина анализатори казват, че Европа има достатъчно газ, за да изкара зимата, освен ако няма изключително студено време. Но пиковете в цените просто показват колко чувствителен е пазарът към преговорите за таван на цените и всякакви смущения в доставките. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Енергийните министри на ЕС ще се срещнат на 24 ноември, за да се договорят за тавана на цените. Но няма консенсус в момента. Bloomberg съобщи, че ЕК е дала сигнал, че таван на цените на вносния газ не е най-добрият начин да се реши енергийната криза. Вместо това може да има механизъм, който да разпредели повишените разходи във времето.

Делът на спот обема в общата LNG търговия за седмицата от 31 октомври до 6 ноември е без промяна спрямо предишната. Но в Европа и Азия динамиката е различна.

Регионът на Япония-Корея, континентален Китай и Тайван регистрира ръст на спот доставките, главно водени от Китай.

Спот доставките за Европа обаче намаляха главно поради високите нива на запасите и задръстванията по европейските пристанища.

Bloomberg разговаря с директора на Нафтогаз, най-голямата газова компания в Украйна, който каза, че излишъкът на газ в Европа се дължи на по-топлото време. Някои европейски компании прехвърлиха през октомври газ към Украйна, за да го съхраняват там.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предaването "В развитие" може да намерите тук.