В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Варна вече се превръща в успешна целогодишна туристическа дестинация

Павлин Косев, председател на УС на ВАРХ, във "В развитие", 10.10.2022

16:30 | 10 октомври 2022
Обновен: 17:23 | 10 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Летният сезон категорично бе успешен, като все повече хора припознават Варна, като една целогодишна туристическа дестинация. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

През октомври обикновено огромната част от хотелите са затворени, но тази година все още имаме туристи и от Румъния, и от Германия. Не с обемите, които са в пика на лятото, но все още имаме туристи, което ни радва, каза гостът.

"Винаги сме си пожелавали Варна да бъде туристическа дестинация на четири сезона и вече можем да се похвалим, че това вече е така. Защото Варна, дори и през зимата, вече е доста гостоприемна и лъчезарна и можем да предложим много видове туризъм. Все повече хора припознават Варна, като една целогодишна туристическа дестинация".

Туристите, които в момента посещават Варна, търсят комбинация от няколко вида туризъм - ваканционен, шопинг, винен, културен, религиозен. Почти няма туристи, които да идват само за един конкретен вид туризъм, подчерта гостът. Той изтъкна, че варненският регион може да се похвали и с най-новия си хотел за спа туризъм в комплекса "Св. Константин и Елена", където има над 10 закрити басейни с топла минерална вода, който привлича не само германски туристи, но и много български семейства и то не само за хора, които имат нужда от рехабилитационни процедури, а и такива, които искат да предприемат превантивни мерки за запазване на здравето си. 

Летният сезон "категорично бе успешен", въпреки трудностите, свързани с липсата на предвидимост и нуждата да се планира в последния момент, които се отразиха стресиращо на бранша, заяви Косев. По думите му тази година сезонът е закъснял, но пък и септември месец е би доста добър.

В приходите си хотелиерите отбелязват ръстове, не само спрямо предходната година, но в доста случаи и спрямо 2019 година, но печалбите са по-слаби, сподели събеседникът. Това означава, че разходите значително надвишават приходите. Много е трудно, защото буквално всеки месец се сменя и цената на тока, а това е един от най-големите разходи. Себестойността на продукта нарасна, а няма как тази тежест да бъде прехвърлена на клиентите, защото могат да бъдат загубени, а и има предварителни договори с туроператорите.

"Въпреки повишените приходи, въпреки силния сезон, голяма част от хотелите отчетоха по-слаби резултати".

Цените са били повишени с между 10 и 30%. Колкото и да оптимизираме разходите, увеличението бе неизбежно, но клиентите проявяваха разбиране. Част от туристите, които не можеха да понесат покачването на цените, намалиха престоя си, каза гостът. За договорите, които тепърва се сключват с туроператорите той каза, че те се сключват "с възможност в някакви разумни граници да има корекция в цената, ако продължи тази инфлация и други форсмажорни ситуации, защото никой не може да си позволи да работи на загуба". 

С тази политическа нестабилност започнахме да свикваме, сподели Павлин Косев. "Въртим се в омагьосан кръг и не знам как можем да излезем. Факт е и ниската избирателна активност, но при едни следващи избори тя вероятно би била още по-ниска".

С правителство или без, животът продължава, идва нов летен сезон, идва зимен сезон и трябва да се адаптираме, каза още Косев. По думите му трите ключови думи в съвременния свят са иновации, възможности и адаптивност.

"Причини за трудностите има много, но трябва да се търсят възможностите за излизане от всяка една криза. Трябва да се търсят иновации, защото те ще ни направят по-конкурентоспособни и ще вървим напред. Трябва да намираме начин да се адаптираме към всяка една ситуация, дори и към тази политическа нестабилност". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.