В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

АЦБ ще жертва паунда, за да спаси британската икономика – рецесията е неизбежна

Красимир Йорданов, основател и управител на KY Research, В развитие, 30.09.2022

15:24 | 30 септември 2022
Автор: Николета Рилска

Оттук насетне паундът би трябвало да продължи да поевтинява спрямо долара въпреки големите спадове до момента и временната стабилизация. Това заяви Красимир Йорданов, основател и управител на KY Research, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петршки.

Йорданов обясни причините за срива на паунда и на пазара на облигации в Кралството. 

"Великобритания има дефицит по текущата сметка, което в основната си част означава, че вносът е по-голям от износа... Междувременно Английската централна банка иска да повиши лихвите заради ускорението на инфлацията, което дава сигнал на потребителите да увеличат спестяванията, да потребяват по-малко и така да се балансира ситуацията", посочи той.

„В такъв случай доверието на чуждите инвеститори ще е нормално и те ще финансират дефицита по капиталовата сметка“, отбеляза експертът.

По негови думи обаче решението на правителството да увеличи още повече правителствените разходи значи, че ще нарасне и вътрешното потребление – точно обратното, на това, което иска да направи АЦБ.

"Но при двойни дефицити – нарастващ бюджетен такъв и нарастващ дефицит по текущата сметка, чуждестранния капитал иска по-голяма премия за риска, тоест по-високи лихви, което се и случва – доходностите по цялата лихвена крива скочиха".

По думите на Йорданов за преодоляване на ситуацията централната банка ще жертва валутния курс. 

„Чрез контролиране на дългия край на кривата – на лихвите – АЦБ дава сигнали на пазара, че ще жертва валутния курс. Капиталовата и текущата сметка трябва да са в баланс, едното от двете трябва да надделее“.

Според Йорданов може да се окаже, че платежният баланс е в криза заради натиска за намаляване на капиталовата сметка.

"Настоящите мерки означават частичен контрол на лихвите, което рискува страната да не може да привлече чужди спестявания и капитали, за да финансира дефицита по текущата сметка, тъй като инвеститорите искат по-голяма компенсация за риска и по-висока доходност. Защо бих купил дълг на Великобритания, който ми носи по-ниска лихва от този на САЩ, например?... Следователно ситуацията е типична за криза на платежния баланс и валутна криза – има натиск за излизане на капитали, но и натиск за увеличаване на дефицита по текущата сметка. Едно от двете трябва да отстъпи".

Той обаче смята, че няма да се стигне в ситуация, при която Великобритания да поиска помощ от Международния валутен фонд. „Това би било доста голям удар по самочувствието на управляващите, на цялата политическа класа, на англичаните“, заяви експертът.

Йорданов очаква правителството във Великобритания да падне и Лондон да се откаже от всички планирани допълнителни разходи.

„Сметките за електричество трябва да се подпомогнат... Всички останали разходи трябва да бъдат ограничени – което при всички положения означава рецесия“.

Гостът предупреди, че случващото се във Великобритания трябва да изпрати послание към Италия и еврозоната. Той не изключва възможността популистите в Рим да планират сходно увеличение на разходите, което да тласне италианската икономика по пътя на британската.

Йорданов коментира и приликите между ситуацията във Великобритания и Япония. Той изтъкна една основна разлика – че Японската централна банка разполага с доста резерви в долари – за разлика от АЦБ, с които тя може да смекчи обезценяването на йената.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.