В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българите обичат дигиталните плащания, но само 54% получават дохода си по банков път

Силвия Хаджиянева, директор „Публични политики“, Mastercard, "В развитие", 21.09.2022 г.

14:57 | 21 септември 2022
Обновен: 15:42 | 21 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталните плащания се развиха значително в България през последните години, а сега Маstercard стартира ежегодна оценка на пазара Digital Payment Index в страната и още шест европейски държави. България има много добре развита инфраструктура на дигиталните плащания и има всички предпоставки да се развият и дигиталните платежни решения, за които има голям интерес в страната. България отбелязва 53 точки от 100 в индекса на Mastercard за 2021 г. и е съизмерима с останалите държави в проучването. Това каза Силвия Хаджиянева, директор „Публични политики“, Mastercard, пред Силвия Грозева за предаването "В развитие".

Проучване на Mastercard в България е показало, че 54% от респондентите са заявили, че получават целия си доход по дигитални канали, каза Хаджиянева.

"27% казват, че частично получават дохода си по банкова сметка, а 8% - изцяло в кеш. Докато делът на хората, които получават дохода си по дигитални канали не се увеличи, това възпрепятства развитието на дигиталните плащания."

Изследването е включвало респонденти от различни по големина населени места в страната.

"Българският потребител намира безконтактните плащания за най-удобния начин за плащане и го класира като втори по сигурност след парите в брой... Българинът вече до такава степен обича да плаща безконтактно, че използва своята карта за малки покупки."

В същото време клиентите теглят не малки суми от банкомати и обемите не се променят, каза Хаджиянева.

"Тук е ролята на индустрията - да развием приемащата инфраструктура в малките градове, където тя все още не е добре развита. Ако говорим за делът брой ПОС трансакции спрямо брой трансакции на банкомат към 2022 г., 66% от трансакциите са били на ПОС терминал."

В страната се отбелязва постоянен ръст на броя ПОС терминали през годините и на броя търговски обекти, които приемат картови разплащания, каза Хаждиянева и добави, че тенденцията вероятно ще се ускори с навлизането на нови иновативни решения за приемане на картови плащания чрез всякакви Android устройства, които ще облекчат разходите на малките търговци.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.