В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Догодина, за да избегнат фалит, хотелите в Халкидики ще увеличат цените с минимум 10%

Янис Ласпас, член на УС на Асоциацията на хотелиерите в Халкидики, във "В развитие", 20.09.2022

17:00 | 20 септември 2022
Обновен: 09:22 | 26 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Резултатите до момента за този туристически сезон за региона на Халкидики почти се доближават до тези от 2019 година, разходите ни също се увеличиха заради цената на електроенергията и инфлацията. Това каза Янис Ласпас, член на УС на Асоциацията на хотелиерите в Халкидики, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Средните цени в хотелите не са се увеличили, но цените за трансферите и другите услуги поскъпнаха средно между 5 и 10%. За следващата година все още не знаем какви ще бъдат цените, но увеличението ще бъде с минимум 10%, за да се избегнат фалити на хотели".

Основните пазари на туристическия бранш в Халкидики са Великобритания, Германия и Балканските страни (главно Румъния, Сърбия и България), каза Ласпас. “Много българи имат имоти в Халкидики, така че тук няма толкова много български туристи, но има българи, които живеят тук през цялото лято”.

"След две години на пандемия основните предизвикателства са, че трябва да бъдат покрити много допълнителни разходи, което е много трудно за един сезон. Допълнителните разходи достигат до 40% на стая и е много трудно да бъдат прехвърлени на клиента. Затова ние поемаме част от увеличението, но все пак нямаше как да не увеличим и цените. Искаме да предлагаме цялостно преживяване. Опитваме се да постигнем баланс и добро съотношение между цена и качество".

По повод намалената възможност на гръцките граждани да почиват гостът каза, че правителството е подпомогнало чрез ваучери част от гърците, за да могат да си позволяват почивките, но все пак те не успяват да почиват толкова, колкото преди кризата.

Тази година нямаше почти никакви туристи от Русия и Украйна, но броят на туристите е почти рекорден - те бяха заменени от английски и германски, подчерта събеседникът.

Гостът говори и за новите проекти, които ще дадат възможност през следващите години да бъде създадена допълнителна леглова база, за да се посрещне увеличаващото се търсене, както и за нуждата държавата да подпомогне бранша чрез отваряне на затворени училища за професионално обучение на кадрите, нужни в туристическата индустрия, както и за отварянето на нови.

До кога продължава летният туристически сезон в Халкидики и в останалите части на страната и за кои райони са насочени усилията на държавата за удължаване на сезона? По какъв начин може да се избегне проблема със свръх-туризма в Гърция, който би последвал периода на възстановяването на бранша?

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.