В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

TPI дава свобода на ЕЦБ да вдига лихвите, без да жертва финансовата стабилност

Лоренцо Кодоньо, гл. икономист на МФ на Италия (2006-2015), финансист и преподавател в London School of Economics, "В развитие", 01.08.2022 г.

17:03 | 1 август 2022
Обновен: 20:33 | 1 август 2022
Автор: Галина Маринова

Въвеждането на TPI е начин да се отдели решението по лихвите от решението за поддържане на финансова стабилност. Целта е да се намалят спредовете по доходността по държавните облигации в еврозоната в опеределин граници. Въвеждането на TPI и възможната намеса на ЕЦБ улеснява увеличаването на лихвите. Това решение прави ЕЦБ по-независима и освобождава централната банка да може да реагира на инфлацията в зависимост от нейния ход. Позволява на ЕЦБ да работи напълно по-начин, по който да намали инфлацията до своята цел. Това каза Лоренцо Кодоньо, гл. икономист на МФ на Италия (2006-2015), финансист и преподавател в London School of Economics, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Петко Трухчев.

Данните за БВП на Италия, които излязоха преди дни, бяха наистина изненадващи. Изглежда бумът на туризма подпомага икономиката, но има огромен скок на разходите за енергия и инфлацията, както и в останалата част на Европа. Много от доходите през последните месеци са подложени на натиск и има забавяне на потреблението. Моментът е много труден и ключовият въпрос е дали един приличен темп на растеж ще продължи и в бъдеще, каза още гостът. Според него този тласък вероятно ще изчезне под натиска на приближаващата рецесия, която вероятно ще настъпи в Европа до края на годината.

"Има огромен натиск в реалните доходи на населението, а това неизбежно ще доведе до отслабване. Заради пандемията много от публичните пари отидоха в подкрепа на компании и домакинства. Това увеличи процента на спестяванията в Италия и в Европа. Този буфер може да абсорбира натиска върху разходите за живот, но има неравномерности в разпределението."  

Състоянието на банковия сектор, не само в Италия, но и в цяла Европа ще издържи на настоящото забавяне, за да запази доходността си, а и да поддържа финансова стабилност, подчерта събеседникът.  

Политическата нестабилност в Италия, свързана с предстоящите избори на 25 септември, носи голяма несигурност и е трудно да се предскаже кой ще спечели и какво ще е бъдещото правителство, коментира Кодоньо. Той каза, че партиите "все още се групират" за формиране на евентуални бъдещи коалиции, но "според някои анкети, правителството ще е центристко"

Независимо кой спечели изборите, управляващите няма да имат избор - фискалната дисциплина трябва да се завърне макар и постепенно, категоричен бе финансистът. "В момента ситуацията е добра, отчасти заради повишената икономическа активност, която оказва благоприятно влияние върху фискалните приходи. Това подпомага бюджета и намалява съотношението БВП - дълг. Това трябва да продължи въпреки забавянето в икономиката. Бъдещото правителство ще трява да се придържа към ангажимента за национално възстановаване, продължаване на реформите и привличането на повече инвестиции."

Относно новия "Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI)" на ЕЦБ гостът каза, че все още не е ясно какво е нивото за намеса на Европейската централна банка. "Банката остава двусмислена по отношение на това кога ще се намесва - може да е нивото на дълга, може да е спреда. Това все още е нещо, което не е под контрола на правителството. На фона на огромната несигурност за сега се справяме добре. След изборите финансовите пазари ще се опитат да тестват ЕЦБ и нейната решителност да поддържа финансова стабилност".

"Пазарът в момента се опитва да оцени ситуацията в Италия и какво ще се случи с едно ново правителство. Пазарите ще останат сравнително спокойни до изборите и след това, в зависимост от новото правителство и какви ангажименти и политики ще очертае то, ще се правят нови оценки. За сега имаме отлагане на преценката. Ключовият момент ще настъпи през септември и октомври".

За риска новият механизъм TPI да се изправи пред оспорвания от конституционни съдилища на страни от еврозоната гостът каза, че ЕЦБ са проучили добре въпроса и би трябвало да имат достатъчно добра защита срещу подобни правни искове. Освен това "има неяснота и умишлена липса на прозрачност, за да не залагат финансовите пазари срещу ЕЦБ и в някакъв момент ще има предизвикателство за ЕЦБ, както от страна на финансовите пазари, а също и от финансовите механизми".

"Ще видим дали конституционните механизми ще се произнесат". 

Трябва да се подготвим за дълъг период на затегнати цени на газа, предупреди гостът. "Италия се опитва да се диверсифицира и отдалечи от Русия, но ако има пълно спиране на руските доставки, тогава може би ще има необоходимост от свиване на потреблението". "Това е вероятно, но "ситуацията не изглежда толкова драматична, има достатъчно запаси и вероятно няма да има толкова големи сътресения".

"Инфлацията се дължи на високи нива, а енергийните цени влияят на други инфлационни стоки, като храна, транспорт и др. Това е неизбежно. Ще отнеме известно време това предаване на инфлацията да изчезне напълно", каза Кодоньо. "Моите очаквания са, че въпреки известна стабилизация в цените на газа и енергията, през следващите няколко тримесечия увеличаващата се инфлация ще продължи, а след края на годината - началото на следващата ще започне леко да се понижава и към 2024 година инфлацията ще се върне към 2%". 

Италия има проблеми с растежа и ефективността, вкоренени в миналото. Един от начините да се промени прогнозата е да се стремим към дълбоки структурни промени - промяна на структурата на инициативност на икономиката, заяви преподавателят в London School of Economics.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.