В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Източна Европа има голям потенциал за растеж във финтех сектора

Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst, във "В развитие", 07.06.2022

16:30 | 7 юни 2022
Обновен: 19:29 | 7 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Ако разглеждате Европа и се чудите от къде ще дойде растежът в бъдеще, къде още има място за растеж, това е регионът на Източна Европа. И не става дума само за разгръщане на търговска дейност, но и за създаване на IT отдел, както и back office. Ние се гордеем, че значителен процент от хората, които наехме в новия си офис в София са българи, които са работили в чужбина и са се върнали в страната. Това каза Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Международните банки и финтех компании трябва да отварят клонове в региона на Централна и Източна Европа. Тук има много финтех и други иновации и доста големи марки първоначално са създадени в Източна Европа. Говорим за платформи за трансфер като Revolut, допълни гостът. 

"Имате компетентни IT специалисти и те са двигател за много от финтех компаниите в региона. От друга страна това означава и че вие, като потребители, сравнително рано сте възприели тези технологии". 

За пазара в България и Румъния гостът каза: “Вие сте толкова близо, но толкова различни”. “Но и в двете страни рано сте възприели финтех услугите. Ако трябва да направя разликата - нужно е повече време, за да се спечели доверието на румънците, отколкото на българите”. 

Относно волатилността на валутните пазари след началото на войната в Украйна събеседникът каза: “Първото, което трябва да знаете, е, 95% от търговията на валутния пазар са спекулации и позициониране. Обикновено имате ефекта от някакво голямо събитие, което се случва по света. Тогава обикновено има някакъв голям спад и след това следва възстановяване”. 

Освен това различните валути са на различни валутни пазари - например левът е вързан към еврото и нямаме вариации, но румънската лея има управляван подход, което означава, че Международната банка се намесва, за да контролира волатилността. Полша, Унгария и Чехия са със свободен курс. В България няма реакция спрямо еврото, но не е така при другите валути, добави събеседникът.

“Предимството на държавите, които все още имат собствена валута, е че националната банка може да увеличи лихвения процент, за да стабилизира валутата и дори да предизвика известно възстановяване. Затова румънската валута е сравнително стабилна спрямо еврото, защото увеличиха значително лихвения процент, докато ЕЦБ засега запазва непроменена лихвата на еврото”. 

За най-често прилаганите подходи за хеджиране на валутния риск в момента гостът каза, че поради несигурността на пазарите продуктите, които компанията предлага “са гъвкави, защото вече няма предсказуемост”. “Опитваме се да извършваме хеджиране, което ни дава гъвкавост в определени периоди за дадени валути. Ние наричаме тези договори гъвкави форуърдни договори”. 

Най-използваните валути в платформата на компанията са доларът, еврото, британската лира, като тази криза предизвика “движение към валутите на безопасните убежища - долар, швейцарски франк и японска йена. Така че техният дял в момента нараства в общата кошница”, сподели Габриелс. “Странното е, че валутата на втората най-голяма икономика - Китай - все още не се появява на нашата платформа. Но заради либерализацията в Китай ние вярваме, че тяхната валута също ще бъде включена през следващите години”. 

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.