Федералният резерв е готов да жертва икономическия растеж, за да спре инфлацията

Красимир Йорданов, основател и анализатор KY Research, "В развитие", 20.05.2022 г.

15:20 | 20 май 2022
Обновен: 15:19 | 25 май 2022
Автор: Даниел Николов

Федералният резерв на САЩ успява да убеди публиката и пазарите, че може да се справи с инфлацията, и задържа ниски инфлационните очаквания, които в противен случай могат да доведат до спирала с много по-тежки ефекти от мерките на затягане, които се прилагат в момента. Фед преследва две взаимоизключващи се цели - максимална заетост и минимална инфлация - но знае, че инфлацията е много по-важният икономически и политически проблем. С цел да намали инфлацията, Федералният резерв е готов да жертва временно икономическия растеж дори до свиване на БВП, тъй като ако не действа решително в момента, може да има повече от една рецесия. Това каза Красимир Йорданов, основател и анализатор на KY Research, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Остава да видим дали няма да има отново разхлабване на бюджета от страна на политиците и допълнителни фискални стимули, които всъщност са в основата на генериране на цялата тази инфлация, а не печатането на пари на Федералния резерв."

Рейтингът на президента Джо Байдън е много нисък в момента заради високата инфлация и с оглед изборите през ноември той може да се опита да смекчи удара върху населението, използвайки излишъка във федералния бюджет, но това ще доведе само до още инфлация, каза Йорданов.

"Ако няма разхлабване на фискалната политика, облигациите ще паднат още малко и [ще се стабилизират]. Ако се мине към популистки мерки и допълнителни фискални разходи, можем да очакваме допълнителен натиск върху пазара на облигации."

Председателят на Фед Джером Пауъл коментира тази седмица, че Фед може да се намеси на пазарите, ако види сериозен спад на инфлацията, напомни Йорданов. 

Пазарът мисли, че инфлацията е временно явление и би трябвало да започне да пада през 2024 г. Федералният резерв успява да въведе в икономиката доста по-рестриктивна политика, отколкото на практика прави, и пазарите вече отчитат много по-голяма увеличение на лихвите.

"Разбиха се митовете, че количествените улеснения водят до инфлация, и че Фед винаги действа, за да контролира пазарите... Сега не може да си го позволи и иска да види спад на цените на облигациите, което означава ръст на лихвите, и спад на пазара на акции, което означава затегнати финансови условия."

Има стабилизиране на американските облигационни пазари, но се наблюдава и покачване на кредитните спредове, което означава повишен кредитен риск. 

"Един от основните ефекти на затягането на монетарната политика и рязкото вдигане на лихвите е, че ще има адски много фалити, тъй като има много "зомби" компании.., които съществуваха благодарения на тази свръхотхлабена парична политика."

Сривът на тези "компании на растежа" сега се наблюдава в спада на NASDAQ, добави Йорданов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.