В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В. Иванова, EY Americas: ESG практиките не са мъртви и дават все по-голямо предимство

Велислава Иванова, главен директор по устойчиви политики и лидер "Климатични промени и Услуги за устойчиво развитие" в EY Americas, "В развитие", 08.04.2022 г.

16:20 | 8 април 2022
Обновен: 19:22 | 8 април 2022
Автор: Даниел Николов

ESG практиките имат още по-голямо значение на фона на войната в Украйна и други конфликти по света. Засилващата се световна тенденция е за капитализъм, който отговаря на нуждите на всички заинтересовани страни - клиенти, служители, регулатори - и създава дълготрайна стойност за компаниите, така че те да са в услуга на всички, а не само на акционерите. Това заяви Велислава Иванова, главен директор по устойчиви политики и лидер "Климатични промени и Услуги за устойчиво развитие" в EY Americas, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В глобален мащаб виждаме тенденция, в която бизнесът се фокусира върху рисковете и възможностите, които ESG създава за тях, а не само за отговарянето на регулаторите и политически рамки."

SEC в САЩ преди две седмици обяви първата регулаторна рамка за разкрития и оповестяване за климатичните мерки, които предприемат фирмите, даде за пример Иванова.

ESG конкуренцията определено остава една от най-силните движещи сили, също както инвеститорския интерес, способността на фирмите да оценяват и управляват риска. Големите автопроизводители вече имат планове да последват примера на Tesla към електромобилите, за да се възползват от възможностите, които ESG създава - подобни стремежи се наблюдават и в други сектори като услуги, консуматорски продукти, каза Иванова.

"Когато установени бизнеси преосмислят своите бизнес модели и продукти през призмата на ESG, могат да обхванат по-голяма част от пазара. Фирми, които успяват да интегрират ESG в своите основни процеси - управление на риска, снабдителни вериги, производство - определено успяват да са по-конкурентни в световен мащаб", каза Иванова и даде за пример успехите на Unilever в Африка и практиките на BASF.

През последните две години големите бизнеси заявиха своите цели за устойчиво развитие и противодействие на климатичните промени. Не всички от тях имаха конкретни планове как да постигнат целите си, което може да доведе до грешки, но е по-добре амбицията да съществува, отколкото не, каза Иванова.

Много от ESG проблемите - човешки права, замърсяване на околната среда, управление на логистиката по по-устойчив начин - имат огромно значение за веригите на доставки в света. Използвайки принципите на ESG можем да създадем по-открити, по-устойчиви вериги, които да доведат до по-устойчиво развитие по цял свят, смята Иванова.

Д-р Иванова има повече от 20 години международен опит в прилагането на стратегии за устойчивост и доказан опит в енергетиката, производството, търговията на дребно, потребителските стоки и фармацевтичните продукти.

Тя беше отличена на седма позиция в тазгодишната класация Top 100 Women in Sustainability на Sustainability Magazine.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.