В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българската държавна енергетика има златен шанс да покрие натрупаните задължения

Николай Кискинов в рубриката Checkbox, "В развитие", 26.01.2022

15:52 | 26 януари 2022
Обновен: 18:33 | 26 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Факторите, които влияят на цената на енергията са студът, фактът, че хранилищата са под натиск и геополитическата криза в Украйна, която се самоподхранва. Наблюдаваме разнопосочни движения на пазарите, най-вече в България. Девиациите са по-отчетливи и има влияние на всестранни фактори. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в рубриката Checkbox на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. "Всеки един от тези фактори може потенциално да влияе на цената на електроенергията, но не знаем в каква степен".

При влиянието на толкова много фактори тези резултати са, може би, добри, каза Кискинов. "Защото сме виждали цени от 1000-900 лева и една цена от 577 лева ни се стува нерекордна. През последната седмица имаме цени от около 376 лева, което като ценово ниво е предвидимо предвид двустранните договори, които бяха сключени - до цени от 577 за базова енергия и 637 за пикова енергия. Наблюдаваме сходни стойности и през вчерашния ден. През уикенда традиционно се придържаме към едни стойности около 370 - 422 лева, които са високи, но виждаме, че има устойчивост около тези нива в събота и неделя. Виждаме и едни количества от около 70 - 80 хиляди мегаватчаса, които се търгуват на борсата, едно добро количество".  

"Винаги, когато потреблението на бита се вдига, т.е. на регулирания пазар, има отливане на енергия от свободния пазар, което намалява количествата, които се търгуват".

Студът традиционно повдига цените, но трябва да кажем къде точно е това студено време, уточни гостът. "Това студено време е в Украйна, Румъния, България, Гърция, Турция. В другата част на Европа не е чак толкова студено, за да влияе на покачване на цените, въпреки това студът е регионален фактор, който прелива през пазарите". 

"Друг фактор е цената на природния газ, която отново започна да нервничи - след като се успокои от 130 на 79, сега е на 95. Защо нервничат пазарите на газ? Първо - защото е студено, второ, защото хранилищата в Европа не са пълни и са под натиск, трето, защото имаме геополитически фактор - кризата в Украйна, която се самоподхранва. Всеки говори за предстояща война, която не виждаме къде е, но има струпано напрежение. Но проблемът, не е, че Украйна или газопреносната инфраструктура ще пострада, а в това да не би Руската федерация да използва газа като оръжие спрямо Европа". 

При развитие на негативен сценарий, обясни Кискинов, не се очаква Русия да спре газа на Европа, а количествата да са на минимума, предвиден в търговските договори. "Една трета от газа на Европа идва от Русия, а всички държави, които потребяват газ в Европа са членове на НАТО. Едно по-голямо геополитическо напрежение ще има своите отражения".  

Цените на парниковите газове също вървят нагоре. Те се успокоиха в един момент и започнаха да се държат на около 70-75 евро, обаче тихомълком явно всички са гледали газа и студеното време, но междувременно емисиите отново стигнаха 87 евро и се канят да пробият 90, добави гостът. По думите му, когато има фактори от всякакво естество, те започват да плашат всички пазарни участници, а след това страхът става фактор сам по себе си. 

"Всички очакват пролетта да бъде по-спокойно, но това е малко като очакванията "да преживеем зимата". През април излизат в планиран ремонт доста мощности навсякъде. Ако хидрологията не е добра, можем да очакваме същите ценови нива и пролетта. Всички гледаме с надежди пролетта, но тогава хранилищата ще са почти напълно изпразнени".

"Както газът може да се използва като геополитическо оръжие от Руската федерация, така и Северен поток II може да се използва за натиск върху Русия. Ние не знаем от този гамбит кой как смята да изиграе картите си", допълни експертът. "Затова не смятам, че пролетните цени ще се движат от фундаментите, а по-скоро от паранои и спекула. Очакванията са за понижения, но във високия ранг".

"Пазарите са свързани. Ние сме свързани с Гърция, с Румъния и нека видим какво се случва. Традiционно, когато говорим за пикова енергия, 570 лева за мегаватчас базова енергия, но виждаме и една цена 637 лева за пиковата енергия. Тя е в зоната, когато потреблението е уж най-високо. Но когато отворим почасовите цени за деня, ще видим, че през деня се реализират по-ниски цени. Това е така, защото енергията от възобновяеми източници потиска цените надолу. Но тази енергия идва от Гърция. Когато я има, тя заема 100% от капацитета с България и излива на тукашния пазар на доста по-ниски цени. В последствие тази енергия отива в Румъния и ние реализираме с Румъния идентични нива, т.е. България-Румъния-Унгария реализират доста сходни нива, Гърция по-високи. През нощта, когато в Гърция няма възобновяеми източници, наблюдаваме заемане на капацитета с Гърция, обясни събеседникът.

"Виждаме, че всъщност, ако не беше обединението с Гърция, тук цените щяха да са по-високи, защото щяхме да се вържем към румънската цена, а Румъния в момента ползва по-ниската цена тук. Виждаме ползите от обединението, виждаме понякога и недостатъците". 

Относно програмата за подпомагане на индустрията гостът каза: "Повечето потребители видяха във фактурите си отстъпките, които са за периода октомври-ноември. Сега предстои преструктуриране на програмата от декември до първото тримесечие на 2022. Първоначало се отпускаха твърди суми на мегаватчас, тоест подпомагане за всички. Нотификацията към ЕС мина доста успешно, защото по този начин конкуренцията не се нарушава. Беше 110 лв на мегават час. Сега новата програма е малко по-гъвкава. Предвидили са подпомагането да е следното - 75% от разликата за съответния месец между рeалната средномесечна борсова цена за сегмент ден напред на българската борса и базовата цена от 185,59 лв, но не повече от 250 лева на мегаватчас". 

Търговците ще трябва да сключат нови договори с министерството, поясни Кискинов. "Предвижда се компенсациите да бъдат изплатени до 30 април. Какво означава това? Дали означава, че до 30 април ще се компенсират предходните три месеца, дали ще бъде месец за месец? Знаем, че ако бъде месец за месец, се получава дупка в паричния поток на бизнеса, защото те се разплащат на борсата на дневна база. Ние не знаем. Вероятно ще се избере подход на отложено правене на отстъпки, за да не се нарушава финансовия поток на търговците. Аз подкрепям тази програма, още повече че парите идват от там, от където са добити".

"АЕЦ Козлодуй прави страхотна печалба на пазара ден напред. Подкрепям и това, че има таван, защото над тавана ползата остава в държавната енергетика. На тези цени, ако продаваме още един месец, на 600 лв. на мегаватчас, от Козлодуй и Марица Изток, финансовият ресурс, който ще се събере, е толкова голям, че може би ще се могат да се решат тарифните дефицити, които бяха реализирани през годините и аз призовавам да се обмисли този подход".

Кискинов подчерта, че "когато имаш толкова високи пазари и държавна енергетика, която е рентабилна, това е златен шанс да покриеш задълженията, които са натрупани. Защото те са генерирани в следствие на ниската цена на бита, но да е ниска и цената за индустрията, данъкът задължения към обществото да е по-нисък и тн. Тоест, тези дефицити могат да бъдат решени със свръхприходи. Това е исторически шанс, защото ако пазарите се нормализират до цени от 150-200 лева такива компенсации, каквито могат да се реализират сега, няма да са възможни". 

Вижте целия коментар във видеото.