В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България има много овехтял Кодекс на труда и липса на регламент за почасовия труд

Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, „В развитие”, 18.01.2022

14:58 | 18 януари 2022
Обновен: 17:10 | 18 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Проблемът с  липсата на кадри е дългогодишен, но се задълбочи заради пандемията с многобройните затваряния и отваряния на хотелите. Това допринесе за факта хотелският бизнес да се счита за несигурен работодател от страна на кадрите, посочи  Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Не всички хотели имат сериозен проблем с кадрите. Това е проблем най - вече на сезонните летни хотели. Освен пандемията, проблемът се задълбочи и заради презастрояването през годините, което доведе до слаба заетост. При заетост от  15-20 % не могат да се осигурят адекватни заплати”, каза гостът.

Факт е и че секторът остава най-ниско платения по данни на НСИ.

„Но в цял свят заплащането в хотелския бизнес обикновено е в дъното на класациите. Това е много трудоемък и енергоемък отрасъл”, изтъкна Дучев.

По думите му в България има един много овехтял Кодекс на труда.

„Според този Кодекс, ако искам да работя два часа, легално няма такава форма.  В България липсва регламент за почасовия труд. Когато говорим за изсветляване на труда, трябва да обърнем и другата страна на монетата, да видим какво се случва с регламентирането на труда въобще по Кодекса на труда. Това е едно от нещата, по които новият министър  на туризма каза, че активно ще работи с министерството на труда и социалната политика и със законодателната власт, защото наистина е назрял моментът това да бъде регламентирано”, посочи Дучев.

Относно управлението на пандемията от коронавирус  Дучев каза, че след всяка заповед за въвеждане на ограничения заради ковид, започват анулации.

Основен проблем е и поскъпването на енергийните ресурси и това се отразява убийствено на сектора.

„Неминуемо ще има поскъпване в хотелските услуги , средно до 15 процента повишение на цените”.   

Зимният сезон започна и върви доста обещаващо. За цялата 2022 година очакванията на хотелиерите са умерено оптимистични, допълни гостът.

Той сподели още, че няма впечатение да има свръхпредлагане на хотели за продан.

„По-скоро това, което се наблюдава като тенденция при хотелите е , че много собственици на хотели в момента активно търсят мениджмънт за своите хотели, търсят някой да ги управлява. Все повече се ценят хотелските мениджъри, хората, които имат опит, които имат знания”, посочи Дучев.

Според него и в България, както в целия свят, започва автоматизация на процесите – рецепция, отчасти в кухнята, но не са много процесите, които могат да бъдат автоматизирани в един хотел.

Изцяло в ресора на Министерството на туризма е  националната реклама, маркетинга на дестинацията, тя беше неглижирана дълги години, доста архаична е и е време да се дигитализира и да върви напред с новия министър, изрази надежда изпълнителният директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да видите тук.