Ръстът на новите стартъпи сред еднорозите е експоненциален и това ще продължи и през 2022

Натанаил Стефанов, член на борда на Българската стартъп асоциация BESCO, във "В развитие", 17.01.2022

16:10 | 17 януари 2022
Обновен: 13:18 | 19 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Начинът за достъп до инвеститорите се промени. Благодарение на пандемията е доста по-лесно да организираш среща с инвеститор, независимо в коя част на света се намира. Но да вземеш пари от него става много по-трудно. Една от причините е липсата на лична връзка. Едно от неписаните правила за инвеститор да инвестира в дадена компания е да има жива връзка с основателите. Това каза Натанаил Стефанов, член на борда на Българската стартъп асоциация BESCO, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

На въпроса дали пандемията е променила поведението на компаниите за рисков капитал и техните интереси, гостът каза: "И да, и не. Не, защото процесът е дълъг. Пазарът, колкото и бързо да се изменя, все пак има тенденции, които са устойчиви. Например, ако изкуственият интелект е бил интересен и горещ през последните три години, той ще бъде интересен и през следващите три до пет години. Това, което е интересно, е, че започва да има фондове, които започват да инвестират в т.нар. технологии на бъдещето - например в квантови компютри".

Факторите за рекордните инвестиции в стартъпи през 2021 година са няколко, като на първо място е "натрупването през годините". "Може да се каже, че много фондове, правителства и акоциации в продължение на дълги години правят усилия Европа да бъде на картата на рисковия капитал. Още един фактор е рециклирането на опита. Има случаи, в които даден предприемач, направил успешна компания или дори да се е провалил, натрупва опит, който влага в последваща инициатива, която става усешна".

"Друг фактор, тъй като Европа все пак изостава спрямо Северна Америка и Азия, е, че когато пазарът е все още развиващ се, инвеститорите, за да търсят по-голяма възвращаемост, се активизират на този пазар. Това също е причина да видим инвеститори като SoftBank и Global Fibre на европейския пазар". 

За българските стартъп компании годината също бе по-скоро рекордна, каза Натанаил Стефанов. "Общо около 10-на български компании са привлекли инвестиция от над 1 млн. евро през изминалата година, което е много добър резултат. Това слага България на международната карта".

"В процентно съотношение ръстът на инвестициите в стартъпи е интересен, защото той не е само в абсолютна стойност. В момента броят на еднорозите в Европа е 321, от които миналата година са създадени 98. Тоест, около една трета. Това означава, че ръстът е почти експоненциален, което значи, че сме в началото на една тенденция, която се надявам да продължи и през тази година".

През последните години започнахме да виждаме фондове, които не са просто генералисти, а са избрали конкретни вертикали, в които да инвестират, подчерта Стефанов. "Това много ни радва. Може би все още повечето от успешните стартъпи са в сферата на ентърпрайс софтуер, финансови технологии и електронна търговия. Освен това има повече компании, които се занимават с анализ на големи данни, изкуствен интелект, машинно самообучение". 

"България е доста силна в сферата на блокчейн техноолгиите, облачните технологии и такива, свързани с Web 3.0, което са част от бъдещето на интернет. Тези, които за мен са много интересни и не са толкова големи като обем и размер на инвестициите това са компании, инвестиращи в сферата на космос, роботика, интернет-на-нещата и био технологии".  

Положителни са очакванията на Стефанов за бъдещото развитие на инвестициите в български стартъпи. "Има доста налични фондове и средства. Мога да насърча хора, които се чудят дали да стартират компания или идея - давайте, сега е моментът. Няма по-благоприятно време и място от сега и тук".  

Колко български стартъпи са близо до титлата еднорог? Промени ли пандемията поведението на компаниите за рисков капитал? Каква част от компаниите, които привличат рисков капитал успяват да изградят устойчив бизнес в дългосрочен план и да останат на пазара? Увеличава ли се делът на частното финансиране или публичните фондове продължават да са основният източник на финансиране за българските стартъпи? Защо процесът на инвестиция, за да стане една компания еднорог, е "изключително дълъг" и каква е ролята на конкуренцията в този процес? Кога една компания спира да бъде стартъп и какво е определението? 

Вижте целия коментар във видеото.