ИПИ: Covid кризата поне за кратко изравни икономическото неравенство в България

Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, "В развитие", 10.12.2021

15:50 | 10 декември 2021
Обновен: 17:31 | 15 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Виждаме голямото различие в икономическото развитие. Няма как да очакваме, че ще има перфектен баланс между областите, но при нас тези различия се задълбочават.  Това каза Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Столицата има много голяма тежест, като тук са съсредоточени услугите, особено тези с висока добавена стойност. Има големи разлики в икономическото развитие. Като вземем предвид разпределението на населението, виждаме една разлика от няколко пъти между София и останалите развити части на страната (говоря за Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора) и икономически по-слабо развитите части. Разбира се, няма как да очакваме, че ще имаме един перфектен баланс между областите, но от друга страна при нас тези различия се задълбочават".  

В периода преди икономическата криза това, което виждахме, е по-скоро икономически най-развитите райони дърпаха доста по-бързо от тези, които оставаха по-назад, каза гостът. "На практика ножицата между тях се разширяваше. Кризата до голяма степен изигра ролята на изравнител от тази гледна точка, като тя засегна доста по-сериозно районите на страната, които бяха по-добре развити икономически. По-слабо развитите бяха по-слабо засегнати".

"Този ефект няма да бъде дълготраен, защото районите с най-високи нива на икономическо развитие имат най-голям потенциал за бърз растеж след кризата. Това вече се вижда в някои от най-експресните данни за 2021 година". 

На въпроса дали се очаква и в бъдеще столицата да концентрира икономическата активност в България гостът каза, че в това отношение влияят две "напълно противоположни тенденции". "Едната е демографска, другата - икономическа. София на този етап съсредоточава най-бързо развиващата се индустрия в България - информационните технологии. Това е сектор, който най-малко бе засегнат от кризата. Доколкото това е индустрията, която до голяма степен определя траекторията на развитие на икономиката на София", то столицата ще продължи да доминира. 

Другата тенденция е демографска. Пандемията доведе до едно обръщане на процесите на урбанизациуя. Що се отнася до София, тук виждаме едно преместване на население от икономическия център София към околните общини - Елин Пелин, Костинброд, Божурище, Своге. Това ще носи допълнителна икономическа тежест на София-област, а не на столицата. Тук следва да се запитаме дали трябва да се прави разлика между София-град и София-област, след като в столицата са концентрирани услугите. Двата района са неразривно свързани".

Все пак ще можем да говорим с по-голяма точност, след като излязат новите данни от преброяването, тъй като наличните са безкрайно стари, уточни събеседникът. 

Как изглежда икономическата еволюцията на регионите в десетгодишния период? Може ли една голяма инвестиция да превърне бедна община в Българя в просперираща? Как повлия на заетостта по региони Covid кризата? Как могат да се привличат инвеститори в България и каква е ролята на централната власт

Вижте целия коментар във видеото.