В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските пазари с леко повишение

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие", 06.12.2021

16:00 | 6 декември 2021
Обновен: 16:14 | 6 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Енергийните и финансовите компании водят ръстовете в Stoxx 600, а технологичните се понижават. Това каза Юън Потс, Bloomberg Лондон, в пазарния си анализ за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Инвеститорите оценяват ефекта от варианта Омикрон и регулаторната перспектива за китайските технологични компании".

"В Азия индексът на китайските технологични акции, търгувани в Хонконг се понижи за трети пореден ден. Централната банка на Китай нали обема кеш, който повечето банки трябва да държат в резерв. Това осигури ликвидност на забавящата се икономика и постави Китай на съвсем нова траектория от останалите централни банки".

Европейските акции тази сутрин се повишават, добави Потс. "Испанският IBEX и FTSE тук, в Лондон, са сред най-добре представящите се индекси".

На облигационните пазари доходността расте и свива спада от петък, който прави доходността по 10-годишните облигации близо до 1,30%, каза още коментаторът. "Пазарите са изправени пред препятствия като агресивния обрат, предприет от председателя на Фед Джеръм Пауъл срещу повишената инфлация".

Петролът днес расте, след като Саудитска Арабия повиши цената на суровия си петрол в знак на доверие в перспективата за търсенето, въпреки разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. WTI се повиши с 2,5% до блризо 68 долара за барел.

Биткойтът спадна с 21% в събота, преди да се възстанови, въпреки че все още се търгува близо до $48 000, което е 10% под нивото при затваряне в петък.

Повече вижте във видеото.