В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Евтините пари поддържат високите цени и търсенето на жилища

Камен Каменов, Mениджър Инвестиционни проекти в Arco Real Estate, „В развитие“, 23.11.2021 г.

17:24 | 23 ноември 2021
Обновен: 20:01 | 23 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и повишаващата се инфлацията са основна причина за ръста на сделките с недвижими имоти в България. Сделките с имоти през третото тримесечие отбелязват ръст от 19% на годишна база за страната, а в София – 25%. 9.1% е ръстът на цените на годишна база, но има забавяне на ръста до 0.3% спрямо предходното тримесечие. Това са основните моменти от доклада за имотния пазар на Arco Real Estate, който бе коментиран от Камен Каменов, Mениджър Инвестиционни проекти в Arco Real Estate, е вфира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Хората се замислят, че имотите са скъпи, а парите са евтини. Българите традиционно инвестират в активи, които могат да пипне – имоти и злато“, каза Каменов и допълни, че имотите минимум запазват стойността си в дългосрочен план.

Големите натрупани спестявания на българите подкрепят ръста на цените на имотите. Цените на новото строителство се повишават и заради поскъпналите суровини, докато дефицитите в предлагането са основен фактор на вторичния пазар, където търсенето се води предимно от локацията и чиста жилищна площ, коментира Каменов.

„Трендът при старото строителство винаги е бил нагоре“, каза Каменов и добави, че много продавачи не излизат на пазара, тъй като нямат конкретна идея къде да инвестират средствата.

Темпът на нарастване на цените е оправдан, смята Каменов. „Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с 2008 г. Тогава беше финансова криза..., а в момента финансова криза няма.“

Заплатите изостават от ръста на инфлацията и това може да окаже влияние на цените в бъдеще, предположи Каменов.

„Много зависи с каква цел се купуват жилища. Ако е с инвестиционна цел, трябва да се прецени дали да се влиза в спекулативни сделки, дали се търси пасивен доход.“

Тристайните и по-големи апартаменти, както и крайградските къщи, продължават да бъдат най-търсени, което се обуславя от пандемичната ситуация. Новото строителство успява да отговори на новите трендове като площ, качество, и промяната към по-просторни жилища едва ли ще се обърне, смята Каменов. При крайградските къщи търсенето продължава да задминава предлагането, като се наблюдава и търсене на площи за строеж. Има и засилен интерес към закупуването на ваканционни жилища, особено по Черноморието.

Сделките в големите градове обикновено се сключват до един месец от публикуването на обявата, каза Каменов.

Прогнозите са за стабилен пазар по сегменти, особено към 3- и 4-стайните жилища, с голям интерес към къщите, докато малките апартаменти ще останат предпочитани за инвестиционна цел.

Запитан за бъдещето на панелното и ЕПК строителство, Каменов заяви, че банките „гледат на ЕПК като на тухлата“, а животът на панелните и ЕПК сгради може значително да бъде удължен с добра поддръжка и саниране.

В коментар как купувачите да си закупят жилища в сграда в строеж, които в момента се изкупуват от големи компании, Каменов посъветва да се използва добър професионален консултант, който ще има достъп до подобни оферти.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.