В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Етериум е уморен от успеха си, а биткойн е предпочитан пред златото

Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", “В развитие” 12.11.2021

15:57 | 12 ноември 2021
Обновен: 20:11 | 12 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Биткойн и криптоактивите са силно волатилни и погледнато в 5 или 10 годишен план са във възход. Имайки предвид, че на биткойн едно от основните му преимущества е, че е силно ограничен на 21 млн., а парите в обръщение постоянно се печатат - започва да изглежда все по-привлекателен за голям брой от инвеститорите. Хора, които обикновено са имали интерес от златото, в момента по-скоро се замислят дали да не притежават биткойн или друга криптовалута. Това каза Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Биткойн отбеляза своя пореден връх, а волатилността при криптовалутите създава проблеми на дневна, седмична и месечна база, но на годишна, те са добра алтернатива на другите твърди активи като златото. Има тенденция при много криптовалути, когато биткойн се покачи и другите да имат покачване.  

"Най-интересното на крипто пазара е, че е абсолютно отворен и пазарните принципи функционират, като това вече не може да се каже за традиционните пазари. Борбата за създаването на мрежови ефекти, която се води постоянно в платформите за умни договори е ожесточена. Там най-яркият представител е етериум и затова е на второ място по пазарна капитализация. "

Създават се нови платформи, които се опитват да изместят етериум, главно от гледна точка на трансакционните такси, които в момента се начисляват и са изключително високи заради двете паралелни тенденции, които се случват в етериум - децентрализирането на финансите и NFT.

Монетният двор на нови NFT и криптоактиви в комбинация с ползването на приложения за отмяна или представянето и вземането на заеми влияят върху етериума и неслучайно продължава да се забелязва ръст и "етериум е уморен от успеха си.”

Всички крипто мрежи чакат целия “товар” да намалее върху цялата етериум мрежата и се създават други мрежи, които се опитват в този момент, когато етериума изпита затруднения в трансакционните такси и те да привлекат с NFT сферата, но това би отнело доста време, защото не случва толкова бързо.

Владислав Драмалиев споделя, че токенизацията се развива парапелно и това създава допълните проблеми с регулаторите. Причината е, че държавата и регулаторите на са в крак с промените в криптовселената, а за да избегат конкретни проблеми много компании развиват технологията, но поддържат връзка с регулаторите, за да може да се развиват по-бързо.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да чуете във видеото

Всички гости в предаването "В развитие" можете да видите тук