Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Събитието Burgas Digital 2021 иска да имплементира в Бургас добрите практики в автоматизацията

Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 04.11.2021

12:45 | 4 ноември 2021
Обновен: 12:49 | 4 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Икономиката на Бургас трябва да се трансформира към такава с по-висока добавена стойност. Събитието Burgas Digital 2021може да покаже посока на трансформация на икономиката на град Бургас. Ясно става, че не може да се разчита само на туризъм и има реална нужда от автоматизацията в производствата. Важно е да се изгради по-здрава връзка между бизнеса, икономиката и образованието. Това заяви Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Ние имаме панели, които са насочени към успешните практики, които са се създали до момента. Имаме и панел, който е насочен към дигитализацията, става дума за “Индустрия 4.0” и за това какво Бургас може да вземе като положителни елементи и впоследствие да имплементира в местните фирми.”

Кристиян Михайлов определи нивото на дигитализация и роботизация на бургарските фирми като “все още ниско, но със сериозен потенциал да расте”. Той заяви, че характера на предприятията в Бургас е по-различен от този в останалите големи градове в страната.

“Основното предприятие там е Лукойл Нефтохим Бургас, докато компании, които са насочени към автоматизация почти няма. Те не са напълно липсващи, но икономиката на Бургас трябва да се трансформира към такава с по-висока добавена стойност.”

Това може да стане с помощта на високообразовани хора, които са завършили висше образование в сферата на автоматизацията и роботиката. Ако те си взаимодействат с община Бургас, бизнеса и университетите, ефектът ще бъде забележителен. Кристиян Михайлов посочи като добър пример за града украинска инвестиция, която представлява предприятие за разглобяване на самолетни двигатели.

“Идеята на събитието е да представим проекти от други части на България, които могат да бъдат реализирани на територията на Бургас.”
 

Технологичният експерт заяви, че от гледна точка на оперирането с колаборативните роботи няма защо бизнеса да се притеснява. Причината е, че боравенето с тях не изисква особено задълбочени знания или умения. Обучението на оператор на такъв тип робот е лесно. Трудната част идва при намирането на кадри, които да създават софтуера, който е насочен към колаборативните роботи. Именно там трябва да бъдат насочени усилията на бизнесите и университета, за да се намери пресечна точка между образованието и пазара на труда.

Целият разговор може да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук