Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Калфин: Работата от вкъщи е по-удобна за служителя и по-евтина за работодателя

Ивайло Калфин, изп. директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), 25.10.2021

11:30 | 25 октомври 2021
Обновен: 11:48 | 28 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Когато става дума за загуба на работни места заради пандемията, основните потърпевши са хора с временни договори, по-ниско образование и хора, които са работили в бизнеси, които изискват служителите да присъстват физически. Това заяви Ивайло Калфин изп. директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

Информацията, която представи Ивайло Калфин е от новия доклад на Eurofond, който е насочен към работните места.

“За пореден път виждаме, че онези професии, които предлагат възможността за работа от вкъщи до голяма степен са били запазени. В началото на пандемията хората бяха принудени да работят от вкъщи, но това все повече започва да се превръща в привилегия.” 

Възможността за хоум офис вече е едно от средствата, чрез които работодателите привличат нови квалифицирани работници. В платформите за търсене и предлагане на работа има опцията да отбележиш, че търсиш или предлагаш работно място, чиято основна дейност може да се извършва и от вкъщи. По този начин и самите работодатели пестят от наемане на офиси, а освен това директно могат да наемат специалисти от други страни и дори континенти. Това обаче, заяви Калфин, не означава, че компаниите, които предлагат офиси под наем, ще останат без препитание. 

“Ако имате възможността да работите от вкъщи, но все пак искате да излезете от вас, защото е шумно, нямате добри условия, защото искате дефиниран работен ден, то Вие ще потърсите коуъркинг пространство близо до дома.”

Едно постоянно работно пространство в Ирландия излиза на работодателя около 650 евро. За сметка на това споделено работно пространство (коуъркинг пространство) в близост до дома на работника струва три пъти по-малко. Кой ще го плати зависи от договора, който служителя и работодателя са сключили помежду си. 

“Около 80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и за в бъдеще. Много по-малко са тези, които искат да са хоум офис без някога да са имали тази възможност. Изчисленият потенциал е, че ⅓ от работните места дават възможността да се работи от вкъщи. Но трябва да запомним, че по-голямата част от тях не са такива.”

Калфин коментира, че цялата пандемията, не само работните места, но и несигурността, здравните проблеми са се отразили много зле на психосоциалното поведение. Нивата на стрес са се увеличи много, което води до отключване на психически заболявания. Младите хора са най-потърпевши от тази негативна тенденция, жените са силно подложени на стрес също, както и хората, които има професия, която изисква по-ниска квалификация.

“Връщането обратно на работа не е автоматичен процес след година и половина вкъщи. Това трябва да стане бавно и постепенно, а не насилствено. Работодателите могат да помислят за хибридна форма на работа, както и да проявят разбиране към желанието на хората да съчетаят лични и работни ангажименти.”

Калфин коментира и ниските темпове на ваксинация в България. Според него, отказа от имунизиране ще има своята цена и тя ще бъде икономическа. В западните държави прогресивно се облекчават мерките, но в Бъглария, заради малкото ваксиниране, все още говорим за затваряне на училища. Резултатът от това е, че възстановяването на българската икономика ще бъда забавено.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук