Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Карамочев: САЩ ще регулират "брутално" криптовалутите по подобие на Китай

Петко Карамочев, основател на Industria.tech, "Бизнес старт", 21.10.2021 г.

13:24 | 21 октомври 2021
Обновен: 12:06 | 23 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Регулаторните органи винаги са на няколко крачки след промените и сега имат нуждата да покажат колко са силни в сферата на криптовалутите. В близките месеци може да се очаква сериозно засилване на регулациите на криптопазара в САЩ. Това заяви Петко Карамочев, основател на Industria.tech, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Регулаторите не знаят как точно се случват нещата, а цялата концепция за децентрализирани финанси им е нова. САЩ ще ударят брутално сектора, по начина, по който това се случи в Китай."

Европейският съюз е в режим на изчакване на развитието на нещата, но "централните банки са много ревниви в момента", допълни Карамочев. "Няма как Big Tech да печата пари под носа на регулатора в Европа, особено във Франция и Германия."

Подготовката за такава по-строга регулация вече е видима в основните промени на проекта на Facebook за собствена криптовалута Diem, смята Карамочев. "Концепцията за Diem е тотално променена от първоначалната."

Според него свързването на криптовалутите с традиционните финансови системи като новите биткойн ETF е благоприятно развитие.

В коментар за забраната на дейности на основаната от българи криптоплатформа Nexo в щата Ню Йорк, Карамочев заяви, че компанията няма бизнес там, а действията на главния прокурор на щата са по-скоро показване на сила.

"Не можем да говорим за измамени потребители при Nexo, а за много щастливи потребители." 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.