Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Йорданов: Енергийното бъдеще на България е АЕЦ "Козлодуй" с малки модулни реактори

Йордан Йорданов, бивш изп. дир. на АЕЦ "Козлодуй", "Бизнес старт", 12.10.2021 г.

13:31 | 12 октомври 2021
Обновен: 13:32 | 12 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Ядрената енергетика ще бъде доминираща в близкото бъдеще и България трябва да заложи и развива този сектор за своята енергийна независимост. Бъдещето на АЕЦ "Козлодуй" е в малките модулни реактори и макар първоначалните капиталови вложения да са много големи, цената на произвежданата енергия постоянно намалява с експлоатацията. Следващото правителство трябва най-накрая да се заеме с развитието на енергийната стратегия на страната. Това заяви Йордан Йорданов, бивш изп. дир. на АЕЦ "Козлодуй", в ефира на предаването „Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.  


"Ядрената енергетика трябва да продължи да се развива в рамките на АЕЦ "Козлодуй", защото там ще бъде по-евтина и по-бързо да се построи. Централата вече има сключен договор за малък модулен реактор."

Модулните реактори имат мощност от 50 MwH-100 MwH, които използват отработено ядрено гориво, не работят на високи параметри и произвеждат евтин ток; те също така могат да захранват отделни райони, каза Йорданов.

Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия през уикенда, тъй като според тях тя ще играя важна роля в борбата срещу глобалното затопляне. Освен от Франция и България статията е подписана от представители на Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

Позициите на страни като Германия срещу ядрената енергетика в ЕС са предимно политически, каквото е било и решението на България да спре малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", коментира Йорданов.

Германия под натиска на зелените е заложила на газ и газови централи, за което построиха и тръбопроводите "Северен поток".  

"Не можеш да закриваш ядрени реактори, а в същия момент да купуваш ядрена енергия. Ядрената енергетика ще бъде доминираща в следващите петдесет години и се прогнозира да се удвои до 2050 г.", каза Йорданов, но уточни че тя трябва да бъде "безопасна и надеждна".

Според него частният сектор не може да гарантира добре безопасността на АЕЦ, както се е видяло от случилото в японската централа край Фукушима, и държавата "трябва да стои зад всеки един реактор и всяка една централа, за да следи за спазването на правилата".

В коментар за енергийната система на България, Йорданов заяви, че централите работят надеждно и системата е стабилна. "Следващото правителство трябва да започне да строи заместващи мощности на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" и да се продължи живота на ТЕЦ-овете, но с нови и по-екологично гориво, допълни той.

Като сериозен проблем Йорданов посочи факта, че България няма енергийна стратегия, която да казва в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план какво се прави.

"От 20 години това е постоянна тема, но нито едно правителство не се зае да направи енергийна стратегия - това трябва да е първата задача на новото правителство."

Повече по темата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.