Алгоритмите на Facebook не са хуманни и могат да доведат до зависимости

Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg,“Бизнес старт”, 06.10.2021 г.

13:45 | 6 октомври 2021
Обновен: 16:50 | 7 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Поведението на потребителите в онлайн средите е изтъкано като от теориите на Фройд. Егото, частта, която знае какво харесваме и не харесваме представлява Faceboоk. В тази социална мрежа представляваме това, което сме в реалния живот. И Суперегото - какви искаме да бъдем е Instagram. Но алгоритмите са показателите, които знаят от какво се вълнуваме и увеличават количеството на съдържанието по дадена тема. Това разказа Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Георги Малчев споделя, че ако преди маркетингът е бил предположение какво би се харесало на някого, то днес ключовото на алгоритмите е, че показват нашите интереси. Те знаят колко милисекунди сме се забавили при четене, отваряне и реагиране на дадена новина и от тази информация успяват да напасва модела, по който работят. Facebook има поведенчески модели и формулата на успеха е да показва с емоция теми, свързани с нашите интереси. И затова социалната медия кара мнозина да бъдат зависими.

За силата на зависимостта гостът допълва, че в Instagram тийнейджърките се депресират, когато се показват само хубави тела и неслучайно по световна статистика 17% от момичетата са обмисляли самоубийства.

“Алгоритмите са не хуманни. Нищо не правят, дори не ограничиха антиваксърските постове и “новината” че Бил Гейтс чипира населението. Те са щастливи от емоционалните сигнали, които им даваме.”

Дигиталният маркетинг 5.0 се базира основно на алгоритми, чрез които по-лесно се проявяват зависимости. Когато дадена платформа се срине за малко ѝ отделяме твърде сериозно внимание.

“Ясно е, че Facebook няма да спре завинаги и ще съществува като платформа.”

По думите на госта, драмата не е в това, че 6 или 12 часа не е имало достъп до социални мрежи. Важността е как може те да променят алгоритмите. В самото начало повечето съдържание е достигало органично до потребителите, сега алгоритъмът създава зависимости.

В своя блог гостът пише как да се намали стресът от социалните медии. Това става като се отговори на дадените въпроси: Дали е завинаги?(Много рядко е завинаги.); Дали е всеобхватно? (Не е, има много други мрежи.); И дали е лично? - (Не е, щом като милиарди хора са засегнати.).

“Това може да помогне на хората да разберат колко са автоматизирали.”

 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.