Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рокади по високите етажи във Facebook след разследването на Wall Street Journal

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт", 23.09.2021

12:10 | 23 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Майк Шрьопфер, който контролира работата на социалната мрежа в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност и блокчейна, ще се оттегли от компанията през следващата година. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов. 

Друг дългогодишен изпълнителен директор на Facebook - Андрю Босуърт, ще поеме поста технологичен директор, цитира агенцията вътрешнофирмено съобщение в сряда от главния изпълнителен директор Марк Закърбърг. Решението на Шрьопфер бележи най-значителното напускане на мениджър на компанията от години и следва скорошното оттегляне на няколко други топ мениджъри.

Решението се случва в момент, в който Facebook е под растящ натиск да изчисти услугите си - предизвикателство, с което компанията смята, че може да се справи с помощта на софтуера за изкуствен интелект, който изграждат екипите на Шрьопфер.

46-годишният Майк Шрьопфер е във Facebook от 13 години и след напускането си ще стане първият му старши сътрудник, казва Закърбърг. В тази позиция на непълно работно време той ще се съсредоточи върху набирането и развитието на технологични таланти, подобряването на инфраструктурата на проектите и наблюдението на развитието на изкуствения интелект.

Критиките над компанията отново се засилиха през миналата седмица след серия от разследвания на Wall Street Journal, които разкриват какво знае компанията за недостатъците на своята платформа и вредите, които те причиняват. Надзорният съвет на Facebook заяви тази седмица в отговор на една от статиите на медията, че ще преразгледа системата за кръстосана проверка, която подлага високопоставените потребители на различен набор от правила за поведение спрямо обикновените потребители. Facebook защити тази програма и заяви, че отразяването на медията е несправедливо.

Шрьопфер е информирал Facebook в понеделник, че възнамерява да се оттегли след преходен период, става ясно от подаден от компанията в сряда документ до регулаторите.

Той е един от най-големите индивидуални притежатели на акции във Facebook, с над един милион акции на стойност около 360 млн. долара, показват данни на FactSet.

Шрьопфер пояснява в публикация във Facebook, че промяната в ролята ще му позволи да отдели повече време за семейството и личните си благотворителни усилия, като същевременно остане свързан с компанията. „Това е трудно решение поради факта колко много обичам Facebook и колко съм развълнуван от бъдещето, което изграждаме заедно“, каза той. Той също така написа в Twitter, че ще остане „тясно свързан с компанията и технологиите, които изграждаме“.

Вижте целия разговор във видеото

Вижте всички гости на предаването "Бизнес старт" тук

Четете повече за света на бизнеса и технологиите в Investor.bg