Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

„Еврохолд България“ с амбиции за регионално влияние в енергийния сектор

Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд България", „Бизнес старт“, 04.08.2021г.

13:50 | 4 август 2021
Обновен: 15:25 | 4 август 2021
Автор: Михаил Митев

След като ЧЕЗ вече е част от „Еврохолд България“, основните сектори, към които ще се преориентира компанията, са енергетика и застраховане. Сделката е стъпка в един доста регулиран бизнес, който предоставя на инвеститорите предсказуемост на паричните потоци и на финансовите показатели. Компанията има амбиции да се превърне в регионален играч на енергийния пазар, като потенциални цели са съседните държави. Това сподели Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд България" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Това е едно от най-големите придобивания в Югоизточна Европа, допълни госта. Сред сновните предизвикателства е била продължителността на сделката - 3 години. Самото забавяне идва от различните държавни и политически интереси покарай стратегическия актив, обясни той..

Процесът се е осъществил благодарение на собствен капитал, набран чрез публично предлагане на ценни книжа на Българската фондова борса. Така успешно биват събрани над 80 млн. евро. По думи на Васил Стефанов това е едно от най-големите публични предлагания на БФБ за последните 10 години.

Привлечен е и външен капитал, заедно със синдикиран заем, с участието на водещи световни банки. 

„Привлякохме наднационални финансови институции, като ЕБВР и Черноморската банка. Тяхното участие показва прозрачността и качеството на целия процес.“

Цената на ресурса е напълно в рамките на пазара. 335 млн. евро. са платени към ЧЕЗ, но в част от сделката има миноритари, търгово предложение и инвестиционна програма. Така цената на сделка излиза на над половин милиард евро.

Нивото на задлъжнялост е доста минимално, и по думи на госта, дружеството е било управлявано досега доста добре.

Новият собственик не смята да прави радикални промени по инвестиционната програма на дружеството, като основните акценти ще са подобряване на обслужването на клиените и мрежата, както и интегриране на нови системи и технологии. Програмата е за 250-300 млн. лв. в рамките на следващите 3 г. (във видеото Стефанов погрешно посочва сумата в евро, бел. ред.).

От гледна точка на Зеления пакт „Еврохолд България“ смята да подобри включването към мрежата на възобновяеми източници с възможности за изграждане на зарядни станции за електромобили. Зарядните станции ги има в бъдещата инвестиционна програма и тепърва се анализират детайлите, но това е дискусия, която трябва да се води с общините и бизнесите.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.