Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Zoom купува Five9 за $14,7 млрд., за да стимулира растежа след пандемията

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.07.2021 г.

12:15 | 19 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Zoom Video Communications Inc. ще придобие Five9 Inc. за 14,7 милиарда долара в рамките на най-голямото си придобиване досега, насочвайки се към доставчик на кол центрове, за да подкрепи популярното си приложение за видеоконференции срещу засилващата се конкуренция. Това съобщи Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, е ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Zoom ще използва силата на поскъпващите си акции, за да плати за сделката, давайки на инвеститорите на Five9 0,5533 акции от своите обикновени акции от клас А съгласно споразумение, обявено в неделя. Придобиваната фирма ще се превърне в оперативно подразделение на Zoom след сделката, която подлежи на одобрение от акционерите и се предвижда да бъде финализирана през първата половина на 2022 г. 


Zoom, която спечели от възможността за работа от дома и дистанционното обучение, търси начини да продължи да расте, тъй като работниците в някои страни се завръщат в офисите си, а училищата се отварят отново. Придобиването може да вкара Zoom на пазар за кол центрове на стойност 24 милиарда долара, помагайки ѝ да се конкурира по-добре с RingCentral Inc. и Amazon.com Inc., като позволи на клиентите да предоставят обслужване на свои клиенти чрез интернет. Един от бенефициентите може да бъде Zoom Phone, услуга за разговори в облака.

Сред клиентите на Five9 са големи компании като Under Armour, Citrix, Athena Health и Lululemon, става ясно от информация в уебсайта ѝ, а трансакцията е проектирана като начин Zoom и Five9 да продават продукти на клиентите си. Роуън Тролоуп, главен изпълнителен директор на Five9, ще стане президент на Zoom, като същевременно ще продължи да управлява Five9 като оперативно звено. Goldman Sachs съветва Zoom, а Qatalyst Partners - Five9.

След началото на удара на пандемията в началото на 2020 г.  Zoom отчете бурен ръст,  тъй като хората, принудени да се прибират вкъщи, използваха услугата за дистанционно свързване с работата, училищата, приятели и семейство. Но тази година инвеститорите изразиха опасения дали този растеж ще продължи, тъй като ваксинациите се увеличават, а блокиранията намаляват. 

Тъй като блокиранията отслабват, бъдещето на модела на отдалечената работа се превърна в належащ въпрос, а конкурентите на Zoom пуснаха хибридни работни функции, за да отговорят на нуждите на компаниите. Microsoft Corp. представи промени в дизайна на своята платформа Teams, за да подобри взаимодействието на работещите отдалечено. Google пусна актуализации на своя пакет за продуктивност на Workspace, включително нови инструменти за своята система за видеоконференции Meet. 

Five9 се конкурира на пазар за облачни услуги, които помагат на компаниите да се свързват с клиентите. Amazon излезе на пазара с Amazon Connect през 2017 г. Сред другите доставчици са Talkdesk Inc. и Vonage Holdings Corp.

Друга голяма тема от последния ден са разкритията, че правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания.

Шпионският софтуер Pegasus позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е вкаран. Компанията създател на софтуера NSO Group често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими. Тя обаче твърди, че програмата й служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки.

Организациите Forbidden Stories и Amnesty International са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на NSO Group са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Сред тях е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година. Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Kашоги, убит през 2018 година. Кореспонденти на няколко големи медии, сред които CNN, Wall Street, телевизия France 24, в. Pais и агенция AFP, също фигурират в този списък. Сред водещите германски медии засегнати са Süddeutsche Zeitung, NRD, WDR и Zeit.  

Израелската компания заяви в неделя, че става дума за „неверни твърдения и подвеждащи твърдения“. Източниците на Forbidden Stories им били предоставили информация, която нямала фактическа основа. „Твърденията са толкова скандални и далеч от реалността, че NSO обмисля да заведе иск за клевета“.

NSO твърди, че нейната технология "по никакъв начин не е свързана с отвратителното убийство на Джамал Кашоги". Технологията ѝ се „продава само на правоприлагащи агенции и тайни служби на одитирани правителства с единствената цел да спасява животи чрез предотвратяване на престъпления и терористични актове“.

Повече по темите можете да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.