Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стефан Манов: Звено на ДАНС филтрира гласовете от чужбина

Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, „Бизнес старт“, 13.07.2021 г.

12:07 | 13 юли 2021
Обновен: 12:08 | 13 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Забавянето в съобщаването на резултатите от гласуването в чужбина е заради част от ЦИК, която обработва получената информация от секциите. Въвеждането на машинния вот за предсрочните парламентарни избори до голяма степен е анулирало значението на контролирания вот.  Това заяви Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Нямало е проблеми на изборите в чужбина, като единствено е имало забавяния с потвържденията за приемането на протоколите от ЦИК.

 „Това се случи в доста държави. Проблем е звено в ЦИК, което получава сканираните протоколи от близо 800 секции в чужбина, и това звено е било доста неефективно. Това звено е екип от двадесетина човека на ДАНС – те работят във входящ информационен пункт, в който влизат протоколите и цялата кореспонденция между СИК и ЦИК е филтрирана от него. Съществуването му беше държано дълги години в тайна. Възниква въпросът на какво правно основание тайните служби се намесват в изборния процес. Не е нормално хората дълго време да стоят в една неизвестност, а така се стоварват негативи върху ЦИК и изборния процес.“

Няма яснота защо това се случва, каза Манов. „Този начин на функциониране е от години. Под натиска на изборните доброволци от чужбина тези неща станаха малко по-ясни. Общественият съвет към ЦИК ще обсъди това на днешното си заседание.“

Манов изрази притеснение, че „елементи извън прозрачността на Изборния кодекс се месят в изборния процес“.

Според него около 150 хил. - 160 хил. българи в чужбина са упражнили правото си на глас.  Това е значителен спад от редовните избори на 4 април тази година, когато те бяха 180 хил. „Нарастването на броя избирателни секции не беше свързано с нарастване на вота, а по-скоро с по-спокойни избори.“

Машините за вота се оказаха достатъчно надеждни, заяви Манов, и е нямало сериозни проблеми с тях. Според него трябва да има резервни машини в РИК, които да се използват, ако възникнат технически неизправности.

„Убедихме се какъв огромен проблем решиха машините – за купения и контролиран вот. Отчитането на купения вот става със снимка в тъмната стаичка, което не може да се направи пред машината“, каза Манов и добави, че ниската избирателна активност на места, където има подозрения за контролирано гласуване, се дължи на невъзможността да се отчете купения вот. 

Обработката на документите става много бързо в сравнение с вота с хартиени бюлетини и се избягват грешните и поправени протоколи, добави той.

„Цялата лоша картина на българските избори, в които няма доверия, че вашият вот реално е отишъл за окончателния резултат на изборите, вече не съществува.“ 

Запитан защо е било забавено въвеждането на машинния вот, Манов коментира, че това е било заради „партиите, които разчитат на контролирания вот, и в миналото бяха най-много против“. Вече няма как да се случи и подправянето на протоколи, което оказва голямо влияние на местни избори, добави той.

Манов коментира, че все още има проблеми с машинния вот – закъсняла информационна кампания и трудностите, които са срещнали някои възрастни хора. 

Според него трябва да се направят промени ЦИК да върви към професионален принцип на работа. „ЦИК, която е на партиен принцип, има слаб капацитет и работи тромаво за колективните решения“ заради различните партии, каза той.

Манов заяви, че трябва да има и промени в Изборния кодекс – да се свали границата от 300 души на 150 за употребата на машини в секция, а в чужбина машините да се увеличат на 600-700. „Време е да се оформи район за избирателите в чужбина, както и отделен РИК, което ще свали и напрежението в ЦИК.“ 

Повече за гласуването на българите в чужбина и машинния вот може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.