Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Добрин Иванов: Мярката 60/40 трябва да бъде преработена във вариант 75/100

Добрин Иванов, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), "Бизнес старт", 31.05.2021

14:30 | 31 май 2021
Обновен: 14:36 | 31 май 2021
Автор: Александра Попова

Антикризисните мерки в България не бяха добре планирани. Единствената мярка, която работи по-продължително време, е тази за заетостта 60/40. Ние сме на мнение, че тя трябва да бъде преработена във вариант 75/100, тоест мярката да компенсира само неотработеното време за предприятия с намалени приходи от продажби. Тя не трябва да изплаща 60% от разходите за труд, а да се плаща 75% от неотработено време. За отработено време работодателят плаща пълно възнаграждение, докато получава компенсация само за неотработеното. Това заяви Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"По мярката 60/40 бяха подпомогнати около 12 500 предприятия, като 300 000 работни места бяха запазени. Това е два пъти по-малко от обхвата на подобни мерки в останалите европейски страни. Там обхватът на заетите лица е бил около 30%, докато тук е около 15%. Мярката възстановява 60% от разходите за труд. Така се получи парадоксът, че някои предприятия с намалени приходи от продажби реализираха по-големи печалби заради икономиите в разходите за труд".

Гостът е на мнение, че ако мярката 60/40 бъде преработена във вариант 75/100, то това би намалило разходите 6 пъти. Идеята вече е предложена на икономическия екип на служебното правителство.

Друга тема от разговора бе свързана с икономическото възстановяване на страната ни.

"Последните данни от края на март показват, че българската икономика се възстановява с добри темпове. Бюджетът от приходната част се справя добре. Надяваме се здравната криза да отслабне и през лятото да се ускори икономическият растеж. Туризмът и транспортът са едни от най-пострадалите сектори. Все още не е ясно какво ще бъде туристическото лято в България. Там възстановяването ще бъде най-трудно. Очакванията са туристическият сезон през 2022 г. да бъде първият успешен". 

От думите на госта стана ясно, че обединението на енергийните пазари на България и Гърция би повишило цените на електроенергията у нас, тъй като цените в южната ни съседка са по-високи.

"Когато свържем гръцкия с българския пазар ще се получи едно изравняване на цените в посока нагоре в България, надолу в Гърция“, допълни още гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.