Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Гейминг индустрията "краде" таланти от анимацията

Надежда Славова, директор на Международния фестивал "Златен кукер" и Благой Иванов, член на журито, "Бизнес старт", 27.05.2021

13:00 | 27 май 2021
Автор: Александра Попова

Все повече родни аниматори се преориентират към гейминг индустрията. Тя напредва в последно време по начин, който дава възможност за сериозно развитие на личните и творческите умения. Цели светове се „раждат“ в тези продукти, доближавайки се до някаква форма на изкуство. Това заявиха Надежда Славова, директор на Международния фестивал "Златен кукер" и Благой Иванов, член на журито, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В България има академични дисциплини, които се опитват да развият гейминг индустрията. Компютърната анимация е абсолютното бъдеще, когато става въпрос за бизнес", уточни Благой Иванов. 

Гостът коментира, че у нас обаче все още няма условия за създаване на печеливш бизнес модел при анимацията.

"Няма как такъв тип индустрия да процъфти в толкова малък пазар. Не става толкова въпрос за липса на таланти, колкото за пазарното класиране на анимацията. В България има различни хора на изкуството, но повечето предпочитат да се реализират на запад, тъй като аудиторията там е по-голяма".

Сред темите в разговора бе и създаването на качествени анимационни творби в международен план. 

"В Националния филмов център обикновено се финансират филми, които са фестивални. Могат да се създават и комерсиални филми. В нашата асоциация имаме около 200 аниматори с невероятни умения, като почти всеки от тях работи и в чужбина. Министерството на културата и Националният филмов център могат да допринесат за развитието на анимацията", подчерта Надежда Славова.

„От една страна не желаеш да си комерсиален като творец, но от друга имаш нужда от пазар, за да има възвращаемост на труда. В последните години у нас тенденцията все пак започва да се подобрява“, допълни Благой Иванов.

От 26 до 30 май се провежда Международният фестивал на анимационния филм "Златен Кукер - София".

„Има няколко основни теми – войната, екологията, семейството. Това са фундаментални и актуални през всяка епоха. Също така наблюдаваме изключително разнообразие по отношение на стиловете, както и на техниките на анимиране“, подчерта Благой Иванов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.