Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият суперкомпютър на България привлича интереса на бизнеса в Югоизточна Европа

Гeopги Poбeв, регионален търговски директор за Европа и Централна Азия, "Софтуер Груп", Бизнес старт, 10.05.2021

10:46 | 10 май 2021
Обновен: 14:32 | 11 май 2021
Автор: Николета Рилска

Новият суперкомпютър на България вече е във финалната фаза на тестване и би трябвало в началото на юни да е пълнофункционален. Към него има предварителен интерес - за изненада той е основно от компании в региона на Югоизточна Европа, не толкова от български дружества. Компаниите, които искат да го ползват, са основно от секторите на фармацията и здравеопазването, има и производители на различен вид материали или компоненти. Това заяви Гeopги Poбeв, регионален търговски директор за Европа и Централна Азия, "Софтуер Груп", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Робев коментира и дигитализацията на банковата система у нас – основна тема на предстоящия форум „Банки и финанси“, организиран от Investor.bg.

“Банковата система в България е изключително стабилна. През четвъртото тримесечие на 2020 г. активите ѝ се повишават с 8,6% на годишна база - до 124 млрд. лв.”, посочи той.

„Здравната криза ускори много процеси, които технологичните компании очакваха да се случат по-рано на българския пазар на банкови услуги. Тя накара потребителите да минат в по-голяма степен на дигитален режим. По данни на Евростат, през 2019 г. използването на електронно и мобилно банкиране в България беше на ниво около 6,5% - най-ниските в ЕС. През четвъртото тримесечие на 2020 г. достигнахме нива от 35%”.

Робев отбеляза, че банките вече могат да предоставят изцяло дигитално обслужване, включително със самата регистрация на нови клиенти и законовите проверки, които се изискват в такъв случай.

„Технологията дори не е толкова съществена, важна е промяната на мисленето в мениджмънта на банките. Те успяха да намерят нужния баланс”.

Той добави, че все пак банковата система остава консервативна и не се очакват резки промени в нея.  

“Балансираният подход предостави възможност дигитализацията да се случи по правилен начин, без тя да компрометира области като сигурността”.

Гостът коментира и отварянето на екосистемата в сектора.

“До скоро банките бяха доста капсулирани. Те разбраха, че за успеха в тази конкурентна среда, в която навлязоха много гъвкави играчи, трябва да се отвори екосистемата и те да си партнират с други институционални и по-малки играчи в техния сектор”.

По отношение на навлизането на изкуствения интелект Робев заяви, че въвеждането на технологиите се случва внимателно.

“Има много морални теми, много аспекти, които са свързани с етика и затова банковият сектор е по-внимателен, когато адаптира тези процеси. Ще мине време”.

"Връзката между банка и застраховател доскоро не беше добре покрита. В момента повечето банки, вкл. в България, се отварят към работа със застрахователни компании и конвергенцията дава възможност да се подобри клиентското изживяване. Тази връзка ще позволи предлагането на съвместни услуги между банки и застрахователи, ще доведе и до намаляване на разходите на клиентите за съответното обслужване", заяви Георги Робев.

Георги Робев ще вземе участие във форума „Банки и финанси“, който водещият икономически сайт Investor.bg организира. Двете оналйн издания ще се проведат на 12 и 19 май, от 14:15 часа, и ще се излъчват на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.