Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Румънският стартъп UiPath постигна оценка от 29 млрд. долара на Wall Street

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 22.04.2021

12:00 | 22 април 2021
Обновен: 12:08 | 22 април 2021
Автор: Александра Попова

Основаната в Румъния компания UiPath успя да осъществи в сряда най-голямото първично публично предлагане (IPO) на стартираща компания с европейски корени в САЩ. Софтуерната компания бе листната при оценка от 29 милиарда долара. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"В последния кръг от частно финансиране UiPath дори беше оценена на 35 милиарда долара. Банките вероятно са се споразумели за по-ниската цел за пазарна капитализация, тъй като интересът към облачните услуги на фондовите борси наскоро отслабна", каза главният редактор.

"Така се очакваше бързо покачване на цената на акциите и то всъщност се случи: за кратък период от време акциите поскъпнаха с 20 процента и дори напуснаха търговията с плюс от 23,2 процента. В допълнение към главния изпълнителен директор и съосновател Даниел Динеш, по-специално германският финансист Earlybird може да отчете IPO-то като огромен успех".

От думите на госта стана ясно, че UiPath е специалист по софтуерни роботи.

"Технологията автоматизира повтарящите се дейности на хората на компютъра - така корпорациите спестяват работна ръка и пари. Според анализаторската компания Gartner пазарът се очаква да достигне 1,89 млрд. долара през 2021 г. и да продължи да расте с двуцифрени процентни темпове до 2024 г."

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg