Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дигитализацията е основният фактор за успеха на малкия и средния бизнес

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, "Бизнес старт", 01.04.2021

11:54 | 1 април 2021
Обновен: 11:54 | 1 април 2021
Автор: Александра Попова

Все повече дигитализацията ще бъде задължителен фактор, който ще гарантира успеха или неуспеха на предприятията от малкия и среден бизнес. Това заяви Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Ако се говори за масова ваксинация, то в Националното сдружение на малкия и среден бизнес, трябва да има масова дигитализация. Без нея има невъзможност на равен достъп до публични услуги. Малките и средни предприятия, при които дигитализацията е невъзможна, не могат да се възползват от подкрепа, като или затварят, или временно спират работа“.

От думите на госта стана ясно, че приетата от Министерския съвет Националната стратегия за малките и средни предприятия за 2021-2027 г. следва промяната в преструктурирането на принципите на ЕС.

"'Основният документ Small Business Act на ЕС беше определил 10 основни принципа в различните области, в които се измерваха успехите на различните видове политики в подкрепа на малките и средни предприятия. От 10 те бяха обединени в 6 приоритетни области: предприемачество, достъп по пазари, достъп до финансиране, дигитализация и умения, добро управление и бизнес среда и околна среда. Нашата стратегия е определила същите приоритетни области".

"Документът стъпва върху направения предварителен анализ за състоянието на сектора за малките и средните предприятия. Предвиждат се мерки както по отношение на пандемичната обстановка, така и на такива, които да подкрепят малкият бизнес в по-дългосрочен план. Надяваме се, че на ниво изпълнение на самата стратегия отделните мерки да бъда реализирани", заяви Елеонора Негулова.

"Първото предложение е свързано с едни дългогодишни усилия на Националното сдружение на малкия и среден бизнес да бъде направена национална мрежа за бизнес подкрепа. Тази мрежа би трябвало да е е близо до самите фирми, да има хора, които да притежават съответната експертиза, и да могат да свеждат тези възможности до конкретните фирми. Много е важно в селските райони, които са основната част от общините в България, да бъде намерена формула да има бизнес центрове за подкрепа в един радиус от 60-70 км, който да обслужва конкретните предприемачи".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.