Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска компания за умни елмрежи работи за Града на бъдещето в Саудитска Арабия

Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS, Бизнес старт, 11.03.2021

12:15 | 11 март 2021
Обновен: 16:27 | 15 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Българската компания IPS работи по няколко мащабни проекта, като най-големият е Градът на бъдещето NEOM в Саудитска Арабия. Кралството ще инвестира над 500 млрд. долара в NEOM в следващите 10 години. Градът ще бъде напълно енергийно независим и захранен изцяло със зелена енергия. Това съобщи Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS /„Интернешънъл Пауър Съплай“/, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ние разработваме концепцията за електронезависимото захранване на NEOM и сме един от партньорите на Саудитска Арабия. Енергийната независимост на Града на бъдещето ще се осигури чрез микс от възобновяеми енергийни източници, обединени в умна мрежа“, обясни Рангелов, който през 2019 г. се присъедини към глобалната мрежа за предприемачи Endeavor.

„IPS се занимава с производство на автономни системи за децентрализирано електричество и т.нар. умни мрежи“, разясни гостът.

„Автономните мрежи най-често намират приложение в отдалечени и трудно достъпни райони, докато умните мрежи са предназначени за такива страни и региони, където вече има изградена енергийна инфраструктура“.

„Голяма част от нашата дейност заема и научноизследователската и развойна дейност, която ни позволява да развиваме текущите продукти и нови технологии, така че да сме в крак с тенденциите“, каза Рангелов.

 „Привличането на 6,5 млн.лв. финансиране от Фонда за капиталови инвестиции към Българската банка за развитие бе много добра възможност за стратегическа държавна подкрепа в акционерната ни структура. Като експортно ориентирана компания това бе важно за нас, тъй като създава допълнително доверие у чуждестранните ни партньори“, обясни събеседникът.

„От Фонда за капиталови инвестиции не поставят задачи и изисквания, а по-скоро ти трябва да докажеш, че твоята технология и визия за развитие са с голям потенциал“.  

На въпрос на водещия защо от IPS не са опитали да получат финансиране чрез пазара beam на Българска фондова борса Рангелов отговори, че компанията има доста по-високи цели и виждане относно инвестициите и е в такава фаза, че е ориентирана към привличането на стратегически инвеститор.

„Целта ни е да станем глобална енергийна компания“.  

Рангелов не би изключил възможности за листване на БФБ, но към момента това не се обсъжда.

„Голяма част от привлечените чрез Фонда за капиталови инвестиции средства ще се използват за подсилване на дъщерни звена в Саудитка Арабия и САЩ“, заяви гостът.  

„Сега научноизследователската ни дейност е насочена към умните мрежи в синхрон със зелената сделка и кръговата ниско въглеродна икономика“.

По думите на Рангелов едно от най-големи предизвикателства, пред което се е изправяла компанията е проект в Саудитска Арабия, при който са били наети от компанията Saudi Aramco.

Целия разговор може да видите във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.