Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

3 млн. лв. са необходими за подобряване състоянието на бившия спортен диспансер в Пловдив

Д-р Влатко Глигоров, директор на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина, Бизнес старт, 26.02.2021

11:39 | 26 февруари 2021
Обновен: 11:54 | 26 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

3 млн. лв. са необходими за подобряване състоянието на бившия спортен диспансер в Пловдив. Това стана ясно от разговора с д-р Влатко Глигоров, директор на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

За превръщане на бившия спортен диспансер в Пловдив в център по рехабилитация и спортна медицина на национално ниво е необходима подкрепа не само от пловдивската общественост, но също така и експертиза на всички хора, за които е важно спортната медицина в България да се развива, каза още гостът.

"Кметът на града Здравко Димитров и д-р Калин Калинов имат кауза да се възроди медицинския център с всички дейности, които е имал и спортния диспансер".

Д-р Влатко Глигоров разказа и за програмата „Пост-Covid” за пълна кардиологична рехабилитация.

"Тя е една цялостна програма, в която са включени специалисти като кардиолог, пулмолог, диетолог, психолог и лекар със специалност физиотерапия и рехабилитация. Към момента програмата не е покрита от държавата, но ще бъде внесена на 1 март в Министерство на здравеопазването с молба за финансиране. Предимствата на програмата са, че не се вади човекът от неговата трудова среда, той не се хоспитализира, идва в рамките на два часа, изпълнява съответните комплекси и се връща обратно в средата си".

Услугите, които Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина предлага са в няколко посоки, обясни гостът.

„Тези центрове изпълняват общински политики за превенция в училищата. Превенцията засяга затлъстяване или т.нар. метаболитни синдроми и гръбначни изкривявания. Ние правим скрининг кампании в училищата, преглеждаме децата и тези, които имат нужда ги привличаме в центровете. Втората дейност е физиотерапия и рехабилитация, третият стълб е спортната медицина, а четвъртият е програмата „Пост-Covid“.  

„Общината има много добра политика в областта на детското здраве, но за да развиваме дейността си и да не разчитаме само на общината правим и медикосоциални проекти към компании“, каза д-р Глигоров.

„Опитваме се да сключим договори с университетите, да станем база за обучение както за рехабилитатори, така и за лекари, занимаващи се със спортна медицина“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.