Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кои са отличените в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2020 г.?

Огнян Траянов, председател на БАИТ; Илиян Драгоев, фирма „Ондо Солюшънс“, Бизнес старт, 25.02.2021

11:57 | 25 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

За 10-а поредна година бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ“, като в същото време Българската асоциация по информационни технологии отбелязва и своята 25-та годишнина. Това сподели Огнян Траянов, председател на БАИТ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В предаването взе участие и Иван Драгоев от стартъпа „Ондо Солюшънс“, който е отличен в конкурса. Компанията му предоставя ИТ услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

„Ние предлагаме решение на няколко проблема. Единият е свързан с липсата на работна ръка, от която произтичат човешки грешки, а другият е свързан с прекомерното използване на  ресурси като газ и дизелово гориво, както и с невъзможността да се поддържа стабилен климат в оранжериите, който да гарантира количествено качествен добив“, поясни Драгоев.

Специалната награда на журито е за д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ, почетен изобретател и създател на Datecs.

„За първи път тази година дадохме грамота и на един от първопроходниците на българксра електроника акад. Кирил Боянов, който участва в 30 основополагащи проекта за българската икономика и информационните технологии“, заяви Траянов.

Друга интересна компания, която е отличена в конкурса е Работоспособни.бг.

„Фирмата създаде портал, насочен към хората със специални нужди и работодателите, които имат интерес към обществено отговорна дейност и искат да дадат шанс на тези хора“, каза Траянов.

Призът в категория „Образователна награда“ е за Георги Германов, ученик  на 19 години от СПГЕ „Джон Атанасов“.

„Той разработва собствени курсове и преподава роботика, 3D принтиране и електроника. Неща, които вижда, че са много далеч от това, което реално се изучава в училище“, разказа още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.